:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ОКОНЧАТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ ПО КАЗУСА NORTHERN VITALITY: КРЗ „ОДЕСОС”?
От отлично осведомени източници научих, че сагата около контейнеровоза NORTHERN VITALITY (IMO: 9122423) е вече към своя край и в петък (12 октомври 2012 г.) към 18 ч. местно време същият е напуснал пристанището Вилхемсхафен – Германия. Новият собственик на кораба потвърди категорично новината, че ремонтът ще се извърши във варненския кораборемонтен завод „Одесос”. Всички необходими документи за напускане на пристанището и прехода до България са налице.
Към средата на м. септември т.г. Министерството на околната среда на германската провинция Долна Саксония забрани на кораба на напуска  пристанището на Вилхемсхафен, опасявайки се, че контейнеровозът би могъл да бъде закаран до някой плаж в Индия, където при изключително неблагоприятни за околната среда условия и по най-примитивен начин да бъде нарязан за скраб. Тази забрана от страна на властите на Долна Саксония е била силно повлияна от доста критично настроената срещу  проекта институция в Брюксел Shipbreaking Platform. Подобни организации следят внимателно за това щото определените за нарязване кораби да не напускат пределите на Европа. Тези изисквания са съобразени с нормативната база на ЕС.
Междувременно северногерманската корабна агенция Norddeutsche  Reederei H. Schuldt, със седалище в Хамбург, упълномощена от корабособственика, продава контейнеровоза на учредената само преди две седмици фирма Erste Roland Shipping GmbH & Co. KG. Седалището на тази фирма е също в Хамбург. Съуправител на новоучреденото дружество е г-н Маркус Хемпел – председател  на Управителния съвет на Norddeutsche Reederei.
Според г-н Хемпел, на Министерството на околната среда на Долна Саксония е представен договор за ремонт на кораба от страна на българския кораборемонтен завод „Одесос” във Варна.
Въпреки уверенията от страна на корабособственика, че корабът действително ще бъде ремонтиран, а не нарязан за скраб, остават известни съмнения. Както каза говорителката на министерството, г-жа Inka Burow, „... все още съществуват известни опасения, че този проект няма да се реализира съобразно европейските норми и изисквания”.
Тези опасения бяха отречени категорично от г-н Хемпел и той изказа твърдото си убеждение, че ремонтът на кораба ще бъде осъществен  качествено и в срок.
Междувременно
СКАНДАЛЪТ ОКОЛО КОНТЕЙНЕРОВОЗА СЕ РАЗРАСТВА
В морските среди в Германия вече почти никой не вярва, че предвиденият за ремонт в България контейнеровоз NORTHERN VITALITY действително ще „завие” към Черно море. Неофициално се сключват дори облози между посветените в този бизнес, че корабът просто ще продължи към Червено море, след което ще се отправи към едно от стотиците места за нарязване, разположени по бреговете на Индия. Там, впрочем, го очакват още два кораба от същия тип – „Northern Dignity” и „Northern Felicity”!
Слуховете за тази елементарна, но много ефективна измама, се дължи до голяма степен и на факта, че новосформираното дружество, успяло до заблуди Министерството на околната среда на провинция Долна Саксония, е просто дъщерна фирма на предишното.
Това обстоятелство ме кара да мисля, че дори в Германия администрацията не е от най-бързите на този свят. Само една бърза справка в Агенцията по вписванията би била достатъчна, за да „светне лампата” в тези институции, които са дали разрешението за отплаване на контейнеровоза.
Ако тези мои предположения се окажат верни, то за нас остава „утехата”, че отново страната ни ще бъде въвлечена в скандал, който ще ехти дълго време в европейското пространство.
Ако пък действително корабът акостира един хубав ден във Варна за ремонт, ще бъда истински щастлив! И тогава ще покажем на ЕВРОПА-та , че от време – навреме могат да ни слагат и в списъците на „добрите” .
Георги НИКЛЕВ

Бележка на редакцията: „Морски вестник” следи постоянно плаването на контейнеровоза NORTHERN VITALITY (IMO: 9122423). След отплаването му от Вилхемсхафен – Германия, вчера привечер корабът направи едно необяснимо отклонение от генералния си курс до рейд на холандското пристанище Флушинг (Флиссинген) и с пълен ход се завърна отново на предишния си курс, който според специализирани сайтове води към Варна. NORTHERN VITALITY е построен през 1997 г. в Hyundai Heavy Industries Ulsan, Южна Корея. Дължината му е 184 метра, а широчината – 32 метра (Gross Tonnage: 29115, DeadWeight: 40080 t). Регистриран е под флага на Antigua Barbuda.
Контейнеровозът NORTHERN VITALITY в пристанището Вилхемсхафен – Германия. Снимката е направена от фотографа Maximilian Muller на 18 септември 2012 г. Източник: https://www.shipspotting.com
Контейнеровозът NORTHERN VITALITY в по-добри времена. Снимката е направена на 27 юни 2010 г. Източник: https://www.shipspotting.com