:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЯХТОСТРОЕНЕ: „ZEEMANN 41” – ЕДНА ЯХТА –
МЕЧТА!

Спокойно, няма правописна или печатна грешка, а по-скоро игра на думи, тъй като на холандски „zeemann” означава същото, както и „ seemann” на немски – моряк. В конкретния случай Zeemann e и фамилното име на собственика на холандската яхтостроителница.
Та, покрай името на фирмата е създадено и логото на яхтостроителницата във връзка с новата им прекрасна крейсерска яхта: „Jedem Seemann seine  Zeemann!“ На всеки моряк – неговата Zeemann. Отлично казано, пък и за разлика от много други рекламни послания – абсолютно вярно!
Алуминиев корпус (!), палуба, рубка и подпалубно пространство от композитни материали. Просторен и многофункционален кокпит с леснодостъпен палубен фитинг, прегледна навигационна апаратура зад единствения (Слава Богу!) щурвал.
Само тези показатели биха били абсолютно достатъчни, за да се охарактеризира тази нова холандска крейсерска яхта, но аз ще се опитам да дам една по-пълна и изчерпателна информация.
Яхтата в никакъв случай не е „конфекция”, а по-скоро една много добре премислена и перфектно изпълнена и с индивидуална насоченост концепция за ветроходен съд, предназначен за дълги океански плавания. Всеки от бъдещите собственици ще има възможност да участва със свои виждания по отношение ва вътрешното разпределение на яхтата, надпалубното оборудване и пр.  
Многовековният опит на холандските корабостроители, съчетан с най-модерните материали и технологии си личи още от пръв поглед. Леко вдигнатият нос, осигуряващ „суха” яхта при острите (а и не само!) курсове, дълбокият и оптимално защитен кокпит, традиционният кил без излишни „състезателни” намеци, ниско разположената каюткомпания, както и  много функционално подредените други компоненти на подпалубното пространство (тоалетна, камбуз, навигационна маса, „мокри” помещения и пр.) определят характера и предназначението на тази яхта – дълги плавания в тежки за навигация условия.
Достатъчно високите фалшбордове дават  гаранция за безаварийна работа по цялата палуба. Мощните релинги, монтирани изключително стабилно, придават много внушителен вид и не са, както е видно, само за „дизайн”, с извинение!
Яхтата е снабдена с два форщага и един бейбищаг, който би могъл да изпълнява при нужда ролята на втори (трети) щаг. Така усилията върху рангоута са разпределени много сигурно и рационално, като между първия и втория щаг има достатъчно място за работа върху предната палуба. Солиден ахтерщаг осигурява в другата посока стабилността на мачтата, като не пречи, естествено, на работата на гика.
Вторият, по-къс форщаг (от носа към кърмата!) е закрепен към относително къс, но много стабилен талреп, а щагпутенса от своя страна представлява  планка с дебелина 10 мм. (!), която е хваната за подпалубна  преградна стена с 8 болта и стига почти до долната част на същата. Основният форщаг с ролриф е монтиран на бушприт, закрепен с много стабилен ватерщаг и два допълнителни бакщага към борда. Изнесената по този начин много напред геноа или друго предно платно, във взаимодействие с подходящ стаксел на втория щаг (или на бейбищага) ще гарантира една много прилична скорост и стабилност на яхтата при определени ветрови режими.
Въобще целият палубен фитинг е много мощен и качествено изработен. Това обстоятелство е един голям плюс за всички, които имат желание да предприемат самотни плавания, без оглед на района и метеорологичната обстановка. Доказателство за това мое скромно твърдение е рационалното разпределение на винчовете в кокпита, както и погона на гротшкот, който пък се намира непосредствено пред щурвала. Другите винчове също не са много далече и ако екипажът се състои дори само от двама души, плаването ще се превърне в чисто удоволствие.
Класическа форма без излишни модни залитания.
Дълбок и защитен кокпит. Прекрасно разпределение на цялото палубно оборудване, което обуславя лесното и удобно управление на яхтата.
Изключително мореходна и стабилна яхта. Не е забравен дори и буртикът, който допринася за стилния и класически вид на съда.
Истината е в детайлите! Всеки сантиметър от тази лодка е израз на вековния холандски корабостроителен опит.
Цялото ветрилно стъкмяване е класическо изпълнение. Гротът е от „старата генерация”, но това с нищо не променя неговите отлични качества, пък и наличието на ахтерщаг не дава възможност за използването на новите форми и концепции. Същото се отнася и за генакера - това много ефективно платно! - но пък и двете предни платна, носени едновременно, ще свършат много добра работа.
Особено впечатление ми направи един дървен улей, върху който лежи котвената верига на палубата. Оказа се, че освен за защита на палубната настилка, това повече от гениално приспособление има и функцията да връща калните води от дъното, вдигнати с котвата, обратно през котвения клюз! В такива моменти се питам само, как едни хора могат да се сещат за всичко, а пък други - за абсолютно нищо! Като изключим злобата, завистта и лицемерието, разбира се ... Някой ще каже, може би, че и в тези човешки качества има известна доза градивност и няма да е на погрешен път, но само това и то цял живот идва малко в повечко ...
Рубката, впрочем, на пръв поглед придава на лодката един малко ретро-вид, но като се вгледаме в цялостната визия се забелязва колко точно и премерено пасва тя към общата форма на яхтата. Пък и от друга страна това е една наложила се през последните години тенденция, особено в страните на север от Алпите, примерно казано. Признавам, че тук липсва така характерната за френските яхтостроители елегантна обща линия, нежните овали на надстройките и почти незабележимия преход към кокпита.
Но аз съм въпреки това твърдо убеден, че тази нова крейсерска яхта, замислена и изработена по такъв прекрасен начин, ще намери много свои „обожатели” и ценители. Със сигурност може вече да се каже, че аз съм един от тях! Един хубав ден със сигурност ще имам тази яхта, пък дори и в следващият си живот.
В тази връзка започвам да събирам екипаж, като условията са само три:
1.Да могат да пият бира.
2.Да са чели „Швейк” и „Записки по българските въстания”.
3.Да могат искрено да се усмихват!
Останалото е лесна работа.

Георги НИКЛЕВ
Снимки: А. ХОПЕНХАУС