:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
NEW YORK TO SAN FRANCISCO – ЕКИПАЖЪТ НА
MASERATI МИСЛИ ВЕЧЕ ЗА НОС ХОРН

Огромната и напълно преобразена състезателна машина Volvo 70 „Maserati” плава стремително на юг и най-добрата вест до този момент е, че няма никакви съществени аварии на борда и всички са в добро здраве! Все още лодката се намира в зоната на пасатите, времето е много горещо, но след ден-два се очаква малко по-студен фронт, типичен за южните  ширини.
Според общото мнение на членовете на екипажа в тези зони не би могло да се разчита напълно на компютърно генерираните метеопрогнози. Не се знае с абсолютна точност кога образувалите се над северен Уругвай области на ниско атмосферно влияние ще се прехвърлят и върху водните басейни на Атлантика, тъй като те се отличават с една по-слаба динамика. Екипажът ще разчита на собствена бърза преценка на обстоятелствата.
Сега обаче основният въпрос, който стои на дневен ред е какво ще бъде времето при заобикалянето на Нос Хорн. По-голямата част от предположенията са за традиционно силно време, което е добре що се отнася до изпълнението на поставената в началото крайна цел – нов рекорд за този маршрут.
Но от друга страна данните от GFS (американската метеослужба) и Euro сочат, че около Нос Хорн по всяка вероятност ще пребладава зона с подчертано високо налягане. Това би било, разбира се, отлично за екипажа, тъй като преобладаващите иначе там ветрове са от югозапад, насрещни и много опасни.
Екипажът е малко уморен, свободните от вахта заспиват дълбоко след крайно изтощителното каране на тази яхта, която не допуска никакво разсейване на екипажа и изисква много прецизно и внимателно каране.
Част от екипажа на Maserati. На руля е навигаторът Борис Херман. С рифован грот яхтата „лети” към заветния Нос Хорн...
Много добра позиция на яхтата. Ако всичко върви както до този момент, няма никакво съмнение, че ще станем свидетели на  нов рекорд.
Но иначе атмосферата на борда е много приятелска и дружелюбна, което се дължи на неповторимия стил на шкипера, г-н Giovanni Soldini. Това  Laissez - faire отношение към хората от международния екипаж поддържа високия дух на всички. Той е на мнение, че всички трябва да дават своя максимум при това плаване, но само по собствено убеждение и без принуда. До този момент от плаването се вижда, че този стил дава прекрасни резултати.
В едно от последните си интервюта по радиото г-н Солдини казва по този повод: „На борда сме малко на брой, но за сметка на това много интересни хора. Чувствам, че тези прекрасни ветроходци са обединени от общата им страст към яхтинга и големите океански плавания. Другарството на борда е на много високо ниво и аз вярвам напълно на всички. Преодоляхме вече една четвърт от плаването, но най-тежката част тепърва предстои” ...

20 възела крейсерска скорост до този момент!
Междинният баланс на плаването показва отлични резултати. За 15 дни плаване до Екватора суперяхтата показва изключителни качества във всяко отношение. Корпусът, рангоутът  и такелажът са в отлично състояние, загубено е малко време в зоната на т.н. „конски ширини”, но часове по-късно пропуснатото време е наваксано напълно.
След няколко дни започва един от най-сериозните моменти в цялото плаване - минаването покрай Нос Хорн! За мнозина ветроходци това преживяване би било  кулминацията в живота им, но за Maserati и екипажа е само един междинен период в битката за новия рекорд!
Да пожелаем на тези прекрасни момчета здраве и безаварийно плаване в тези опасни води!
Георги НИКЛЕВ
Снимки : МАЗЕРАТИ. СОЛДИНИ