:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ОБИЧАЙ БЛИЖНИЯ СИ, НО КОГО ПО-ТОЧНО?
Това е една от десетте Божи заповеди, но някои или не са я чели или са пренебрегнали  по ред причини това велико послание към Човечеството.
Едно поредно доказателство за изменчивостта на човешката природа и тоталната липса на адекватност при вземането на важни житейски решения е странната реакция от страна на яхтен шкипер, в резултат на тежка авария с неговата лодка.
На около 200 морски мили северно от южноафриканският град East London, при неизяснени обстоятелства, силен щорм изхвърля на брега след доста перипетии в Океана 36-футова яхта, на борда на която са се намирали семейна двойка и симпатично куче.
Пристигналите спасителни екипи установяват изумени, че доста време преди яхтата да бъде изхвърлена от вълните на брега, съпругът – собственик, капитан, шкипер и т.н. е успял да спаси себе си и ... кучето, зарязвайки в същото време треперещата си от страх и изтощение съпруга на произвола на съдбата. Не е направил дори и опит да се върне на яхтата и да помогне на бедната жена!
Изхвърлената на плажа солидна двумачтова яхта. В горния ляв ъгъл на снимката се вижда капитанът на плавателния съд с безценното кученце, предизвикало през последните дни оживени дискусии. Дори човек остава с нездравата помисъл, че двамата си ходят сериозно от доста време, а съпругата играе скромната роля на анекс към брачния договор.
Чувал съм, че при подобни тежки аварии капитанът издава заповедта „Първо жените и децата!” или нещо подобно. Има, разбира се, и изключения като, например, случаят с мижитурката  от „Коста Конкордия”, наречена кой знае защо „капитан”, който изостави над 3000 пасажери на бедстващия  кораб и първи напусна лайнера, но това е друга тема.
Нещастната съпруга е имала, съгласно доклада на спасителната служба, огромен късмет, че едно течение е изхвърлило лодката не върху огромните скали, надвесили се над Океана, а на един малък и безлюден плаж  само на стотина метри от смъртоносната опасност. Всичко това е разказано съвсем хладнокръвно от храбрия съпруг, гушнал с небичайна нежност, всеотдайност и любов мокрия си териер.
Нещо повече - храбрият шкипер е съобразил да вземе със себе си не само кучето, но и водоустойчив клетъчен телефон и вече от брега е позвънил повторно на Бреговата охрана.
От особено голямо значение е и факта, че тази много стабилна и мореходна яхта (лонг кил и т.н.) е била оборудвана много добре, като спасително-оповестителните средства са били в голямата си част дублирани! Ergo, не е имало никакво основание злочестата съпруга да бъде изоставена като … куче на борда на авариралата яхта! Срамота !
Пристигналият по спешност хеликоптер е отвел до болницата кучето и ... съпругата, а главата на семейството е останал на брега, за да помогне при спасителната операция. С ледено спокойствие и професионализъм този човек е описал случилото се и после е започнал да дава разумни съвети във връзка със спасяването на неговата яхта. И това не е никак чудно, тъй като същият този капитан преди е работил цели 22 години в системата на професионалните спасителни екипи на страната!
Мисля си, че не са необходими никакви коментари от моя страна. Обзет съм от невероятно чувство на погнуса и гняв, но вероятно това се дължи на факта, че съм малко старомоден  и доста  човеколюбив. Не че имам нещо против животинките и в частност кучетата - напротив ! - но всяко нещо в крайна сметка би трябвало да има своите граници. Дори и любовта между човека и животинския свят.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”