:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
„ТРИУМФЪТ” СЕ ПРЕВЪРНА В КОШМАР ЗА 4000
ДУШИ

Авария с луксозен лайнер в Мексиканския залив

Миналият петък се превърна в кошмарен ден за повече от 4000 души туристи и екипаж на суперлуксозния лайнер „Triumph”. Пожар в машинното прекъсва електрозахранването на големия кораб, в резултат на което пребиваването на хората на борда се превръща в ад. Автоматичните противопожарни системи успяват да потушат пожара, но последиците от аварията остават до последния момент. Прекъснато е водоснабдяването на борда, в резултат на което тоалетните преливат и не могат да се ползват по предназначение. Размразяват се всички фризери, кухните преустановяват работа.
Но по-страшното е, че корабът остава без управление, тъй като и двигателите са излезли от строя. А до спасителния бряг има повече от 200 мили!
Американските спасителни служби предприемат
Край на плаването. Авариралият Carnival  Triumph в пристанището на гр. Мобайл – щат Алабама.
необходимите в случая  действия, изпратените на помощ влекачи вземат пострадалия кораб на буксир, но не след дълго едно от основните буксирни въжета се къса и всичко започва отначало. Това се повтаря няколко пъти, а метеоролозите говорят в това време за усложняваща се метеообстановка в Мексиканския залив!
В това време ситуацията на борда става неуправляема. Пребиваването  в каютите е невъзможно поради ужасната миризма от преливащите тоалетни, хората са принудени без необходимите за това помощни средства да спят на палубите, чакат по 4 и повече часа за суха храна. Повечето от пасажерите са възрастни хора, има и много деца.
Най-сетне в края на миналата седмица корабът влиза в пристанището на град Mobile, щат Алабама, но всички са били принудени да чакат още часове на борда, преди да дойде разрешението да напуснат кораба. Слава Богу, никой от пасажерите и екипажа не е пострадал сериозно, с изключение на известен брой заболели от стомашно-чревни инфекции.
CNN съобщи още предната вечер, че в това време над 200 служители на фирмата - корабособственик трескаво търсят стаи, къщи и хотелски места в град Galveston - Тексас, където могат да бъдат подслонени хората от авариралия лайнер.
Започнало е следствие във връзка с причините на аварията на лайнера.
Георги НИКЛЕВ
Снимка: dpa