:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЯХТОСТРОЕНЕ:
УНГАРСКАТА (!) ЯХТОСТРОИТЕЛНИЦА SCHOLTZ 
ГЛЕДА УВЕРЕНО  В БЪДЕЩЕТО

От десетина години в малката, и извървяла (почти) същият исторически път като нас Унгария се строят яхти и то на много добро ниво. Търпеливо, с много желание, разбирателство и висока ефективност,  една малка семейна фирма, недалеч от Балатон се опитва (и успява !) да пробие на пазара на един много чувствителен и високотехнологичен  сегмент  - яхтостроенето. Семейното предприятие дава работа на 12 души висококвалифицирани работници и специалисти, като в скоро време се очаква доста значително разширение на производствените капацитети. За предстоящите яхтени изложения в Европа фирмата се подготвя да участва с цели три модела, като на първо място, разбира се, с известната вече SUDAR.
Собственикът  Имре Шолц започва своята дейност преди около 10 години с модела Scholtz 22, който скоро след това се утвърждава на пазара на малките яхти до 22 фута. Следва  моделът Sudar – една доста прилична алтернатива на H-Boot. През 2005 г. фирмата пуска на пазара едно много смело свое решение и ... печели! Много бързата за класа си и в известен смисъл футуристична 32-футова яхта намира много свои привърженици. От този модел вече са продадени над 15 бройки! За една малка фирма, която ползва все още  старите технологии на отливане на корпусите и палубите и почти всичко се изработва на ръка, това е един безспорен успех.
В момента се залага много на една преработена версия на утвърдената вече Sudar, но удължена до 34 фута, по-малко вътрешно пространство и по-скромно обзаведено, но за сметка на това „повече кокпит”, както е прието да се казва. Удължената с около 80 см. основна версия на яхтата показва много добри мореходни качества. Рангоутът и такелажът са преработени основно, като се залага предимно на спортното управление на ветроходния съд. Яхтата разполага с един приличен гардероб ветрила и, разбира се, подходящ генакер, с помощта на който бързо достига проектната скорост. Дизеловият двигател е с мощност 20 к.с.
Чудя се само как в една малка страна без никакъв излаз на море и съответно с много малко специалисти в областта на корабостроенето, най-общо казано, успя да се интегрира в семейството на големите сили в яхтостроенето? При това фирмата „Шолц” далеч не е единствената в бранша! В Унгария има поне още десетина малки или по-големи предприятия , които произвеждат почти всички видове плавателни съдове за „отдих и развлечения”, които може да си представи човек. При това с много добро качество и поносими цени.
Аналогии вече не искам да правя, защото ми е омръзнало, но дано и у нас някой да има куража и необходимата доза агресивност, за да се променят коренно нещата. Запознатите с проблема знаят какво имам предвид.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: S. Kreplin
Новата 34 – футова яхта под генакер.
Новата удължена „Судар” с „повече кокпит”.
Поглед към едно от производствените халета на фирмата. Двата варианта на един и същ корпус.