:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
18 000 МОРСКИ МИЛИ NON STOP ОКОЛО ЮЖНА
АМЕРИКА!

Екипажът на напълно преобразената и изцяло преоборудвана VO 70 „MASERATI”, начело с професионалният шкипер Джовани Солдини ще направи опит да обиколи без спиране Южна Америка. Този международен екипаж, съставен изключително от професионални яхтсмени, е решен твърдо да постави нов рекорд  при тази много тежка и особено опасна обиколка на континента.
Ню Йорк – Сан Франциско - Атлантика – Южния Океан – Тихия Океан! Така звучи в телеграфен и малко скучен стил маршрута на яхтата. Минаването край Нос Хорн ще бъде вероятно в най-неблагоприятното за това начинание време. Но пък ще има много, много вятър за суперяхтата. И цялото това огромно разстояние – без спиране, без почивка, без качествена храна, без необходимата за всеки човек ежедневна хигиена. Всичко е подчинено на една единствена цел – рекордно бързата обиколка на континента! Както и самият шкипер казва, това екстремно плаване в много опасни води ще бъде едно изключително предизвикателство както за екипажа, така и за яхтата. Поради това подборът на хората, които ще плават, е бил много строг и взискателен. На една такава състезателна машина, която ще плава 50 дни непрекъснато в оптимален режим,  всичко е разчетено до милиметър и до секунда. Не са допустими никакви своеволия, извънредни желания и пр. Но никой от екипажа дори и не си помисля за подобно нещо.
Изпитани и проверени в много „битки”, като Volvo Ocean Race, например, хората изпълняват като роботи всяка команда на шкипера без никакви коментари. Така трябва да бъде! Тази яхта е конструирана с една единствена цел: да плава много бързо при всички възможни ветрови режими без никаква почивка както за хората, така и за материала. При това положение всеки компромис от страна на шкипера би могъл да доведе  до непредвидими тежки аварии .
Всъщност именно последното издание на VOR даде много нови насоки при подготовката на яхтата. Разработени бяха няколко нови програми за подбора на ветрилата и тяхното носене по време на прехода.
Една от новостите е новият топови генакер, който е
Екстремно нисък борд, много широка кърма, напълно преоборудвана, VO 70 „MASERATI” чака преглед  от Морската администрация  в Charleston. Всички, които познават възможностите на тази страхотна „бойна машина”, са убедени, че ще има нов рекорд! Дано да няма непредвидени обстоятелства  по дългия маршрут!
Винаги усмихнатият шкипер Джовани Солдини (на преден план) зад левия щурвал на суперяхтата на път за Ню Йорк. Прекрасната небесна дъга винаги  е била разбирана от хората като Божие знамение! Дано очакванията на всички, които участват в това начинание, се сбъднат напълно!
на ролриф, с оглед по-ефективната и по-лесна работа с него. Английското наименование на това ветрило е Mast Head Zero и вече е доказало изключителната си ефективност. Вярно е също така, че при някои регати правилникът не разрешава да се носи този тип  генакер, но това е вече друга тема. Носенето на подобен вид ветрило с ролриф спестява освен това много други ветрила с немалко общо тегло, независимо че са изработени от свръхнови олекотени материали.
По самата яхта са били направени много подобрения, на първо място подмяната и усъвършенстването на рулевото устройство, мачтата, голяма част от такелажа, рангоута и пр. Част от тези подобрения се пазят в тайна, разбира  се, тъй като конкуренцията  е „на поста си”, но аз се надявам, че след плаването някои интересни подробности ще излязат на „бял свят”. Екипът около „Maserati “ знае много добре какво прави и действа по смисъла на старата поговорка „ Кажи че си пътувал, когато се върнеш”.
От 5 декември 2012 г. работата започва да става сериозна за лодката и екипажа. На изходната точка всички ще бъдат на standby за най- подходящото време. Никой обаче не се съмнява, че рекордът ще бъде подобрен и то с много!
Дай Боже всичко да бъде както трябва и в началото на следващата година да посрещнем тези смели момчета живи и здрави в Сан Франциско!
И с нов рекорд, разбира се!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Б. ХЕРМАН