:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Ретрояхти:
МАЛКИЯТ ПИРАТ
Нищо пиратско няма в тази малка, семпла и доста неугледна яхтичка, но въпреки това тя успя да се наложи трайно през изминалите десетилетия в европейския ветроходен спорт. На всичкото отгоре тази лодка се кара доста трудно и не е съвсем подходяща за начинаещи яхтсмени.
Единственото, което напомня за онези безкомпромисни и железни моряци на дървените си кораби, е вероятно щампованата (извезана!) брадвичка на грота, наподобяваща до известна спепен страховитото оръжие на древните викинги. Острието на символичната брадвичка, изобразена на грота, трябва да сочи към мачтата. Описвам тези подробности и сложих в скоби думата „извезана“, тъй като имах личен опит в това отношение преди години в един немски яхтклуб на Балтийско море. Влизайки в каюткомпанията, забелязах на стената едно парче плат, белезникаво на цвят и с особена структура, която веднага грабна вниманието ми. Около него бяха закачени обичайните за такива помещения предмети, като стари гребла, бинокли, снимки от регати и какво ли не още. На този плат беше извезана една много стилизирана брадвичка, която ми направи голямо впечатление със своята прецизност на изработката.
Разговорите с любезните домакини продължиха доста време, но аз непрекъснато поглеждах към стената, докато един от хората ми обясни, че това е част от грота на „Пират“ и то от парусина! Около 30 години преди този наш разговор, една от дамите в яхтклуба е извезала на грота на една от яхтите този странен символ, но ... погрешно. Сбъркала е посоката на острието на брадвичката и ветрилото веднага се е превърнало в колекционерска рядкост, било е свалено от яхтата и окачено в яхтклуба. Това е, мисля си, също част от създаването на традициите, каквото и да означава това понятие. Винаги съм споделял с мои близки и приятели, че всяко парче шкот, фал или част от котвена верига би могло да постави началото на една традиция, ако хората успеят не само да гледат, но и да проумеят значението на тези дребни, но изключително важни за Морската (ни!) история и традиция артефакти.
И така, през 1937 г. яхтеният конструктор Карл Мартенс печели конкурса  за изработването на проект за яхта, която трябва да бъде „... здрава, евтина,  направена изцяло от дърво и да може да се изработва самостоятелно от любители на ветроходството“. Доста амбициозна задача, тъй като всички искат да е точно така – хем хубаво, хем евтино, но г-н Мартенс успява да се справи отлично, създавайки тази малка яхта. И се получава така, че „пират“-ът става най-масово произвежданата изцяло дървена яхта в Германия. А и за името на лодката е имало едно малко конкурсче, но в крайна сметка надмощие взима „пиратското“ в съзнанието на журито. В противен случай лодката е трябвало да се казва „10 m2 Jugend – Scharpie“. Сухо и безлично. 
До 1967 г. във Федерална Република Германия са построени над 2500 „пират“-а, а в тогавашната ГДР – около 500 бройки. В съседните на Германия страни са построени също така доста яхти от този клас/тип, но тяхната бройка трудно би могла да бъде установена, пък и това едва ли има някакво значение.
Интересното  при тази лодка е, че не се разрешават никакви
Ескизът на яхтата. Отговаря напълно на конкурсните условия.
Ескизът на яхтата. Отговаря напълно на конкурсните условия.
Сериозна битка по трасето на регатата.
Излизането на необорудван бряг не е никакъв проблем, но все пак трябва да се внимава с дъното на корпуса.
излишни „екстри“ по отношение на рангоута, такелажа и подпалубното пространство. Независимо от спартанските условия на борда, тази едва 5 метрова яхтичка се ползва и до ден днешен с голям успех от млади хора, които не държат особено много на удобствата, решили да избягат от суетата и стреса на „модерния“ живот, а искат само да карат в не особено  приветливите води на Балтийско море. Бих добавил с респект, че плават и доста по на запад, та чак до Дания! Едно от големите предимства на този проект, че би могло да се излезе без никакви проблеми и на необорудван бряг, благодарение, разбира се, на вдигащия се шверт и конструкцията на самия корпус, тип „шарпи“. А яхтата е и много мореходна, като се абстрахираме от малко вироглавият й характер на определени курсове. И като се сложи на транеца едно извънбордово двигателче с десетина „коня“ - пей сърце!
В наши дни нещата се промениха малко. Използват се предимно алуминиевите мачти, гикове и т.н., а не са редки и случаите, в които и стъклопластиката си е казала тежката дума. Няма да се учудя, ако някой си направи „пират“ и от композитни материали, макар че много не ми се вярва и то от чисто финансови съображения, ама кой знае?

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ:
- Дължина:  5,00 м.
- Широчина: 1,61 м.
- Тегло: 170 кг.
- Ветрилна площ: 10 кв.м.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник“