:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ОТКРИТ Е ЕДИНИЯТ ОТ ДВАТА КОРАБА НА ЕКСПЕДИЦИЯТА НА ДЖОН ФРАНКЛИН
Преди броени дни министър-председателят на Канада г-н Stephen Harper обяви официално, че след десетилетия безуспешни опити, най-сетне са открити останките на единият от двата кораба на експедицията на Франклин преди 160 години.
Еуфорията около това събитие е огромна. Един британски учен дори сравнява събитието с отварянето на гроба на Тутанкамон. Канадците пък от своя страна говорят за разбулването на една от най-големите тайни на Канада.
Канадското правителство започна всъщност още през 2008 -ма година системни и високоорганизирани проучвания във връзка с издирване на двата изчезнали кораба на Франклин.
Както е известно от многобройните публикации в това отношение, преди 160 години и при неизяснени обстоятелства, изчезват и двата кораба на големия мореплавател и изследовател. Джон Франклин е искал да установи дали е възможно да се скъси пътя от Европа до Азия, минавайки под ветрила през Северозападния проток в близост до Pond Inlet на канадската северна провинция Nunavut. За нещастие експедицията се проваля , корабите изчезват, като екипажите намират смъртта си в тези изключително негостоприемни води.
Специалистите са единодушни в твърденията си, че само благодарение на топенето на полярните ледове са имали възможност да попаднат на останките на единия от двата изследователски кораби. Те се надяват в скоро време да открият останките и на другия кораб.
Лично аз си позволявам да изкажа дълбокото си възхищение от героизма и всеотдайността на тези смели мъже, които са жертвали живота си в името на науката и прогреса на цялото ни Човечество. Бог да ги прости!

Георги НИКЛЕВ,
специален кореспондент на „Морски вестник”
Така вероятно са изглеждали последните часове от живота на смелите екипажи на Джон Франклин.