:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВИЯТ ШЛАГЕР НА VAN – DE – STADT
Който чуе името на това дизайнерско бюро, знае че става дума за изключителна яхта. Не е необходимо да си плавал с нея. Знае се a priori, че става дума за чудесна лодка.
И Pointer 25 не прави изключение. Многогодишният опит и перфекционизъм при изработката на лодките сътвориха и този път един прекрасен „четвърттонник”, съчетаващ динамика, изящество, опростен дизайн и премерен комфорт на подпалубното пространство.
Общото тегло на новата яхта (с вграден двигател!) е само 1,5 тона, широчината е 2,50 м. и това позволява лодката да бъде превозвана с колесар. Булбовият кил, големият грот (Fat – Head) и много подобрената хидродинамика на корпуса предполагат забележителни  качества, особено на остри курсове.
Бъдещите екипажи ще имат на разположение и четири койки, дълги по 2,10 м., много просторен и дълъг кокпит, като управлението е поверено не на модерните в последно време щурвали и двойни пера на руля, а само на един румпел с удължител и едно перо на руля. Знаят се вече отдавна предимствата и недостатъците на двойното „оперение”, ако позволите да се изразя по този начин, но тук конструкторите са заложили на първо място на чистото удоволствие от плаването под ветрила, а не на модните и доста сложни в техническо отношение решения.
Липсата на релинги и леерни ограждения не са голям проблем, тъй като основната концепция предвижда не на последно място и една доста прилична цена за тази килова яхта. По желание на клиента, както е модерно да се казва, всеки може да поиска тези ограждения на борда, втори чифт винчове, ролреф и т.н., и т.н., но това ще оскъпи допълнително яхтата. Камбузът и галюна са също така опции, но те не фигурират в основната версия и веднага става ясно, че в този случай не става дума за крейсерска яхта в общоприетия смисъл на думата, а по-скоро за лодка за каботажни плавания, регати близо до брега и неделни излети със семейството. То и на нашите „Петерсони”, особено спортните варианти, нямаше нищо, което да погали самочувствието на екипажа по отношение на обзавеждането, но момчетата плаваха и ще плават още дълги години на тях, да са живи и здрави!
В заключение трябва да кажа, че Pointer 25 e една много добре премислена и перфектно реализирана яхта, която ще донесе много радост на нейните бъдещи собственици.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Стройна и красива е новата Pointer 25.
Просторен кокпит, много дълго перо на руля, булбов кил, който „носи” цели 50 % от теглото на баласта. Прекрасни предпоставки за динамика и скорост.