:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
СУПЕР-ЯХТА ОЦЕЛЯВА СЛЕД СБЛЪСЪК С
ПОДВОДНА СКАЛА

Огромният 67 метров кеч, построен изцяло с най-съвременни материали на базата на въглеродните влакна, успя да завърши успешно регата без никакви видими повреди по корпуса и такелажа. Подчертавам: без никакви видими повреди! Невероятно, но факт! На първо място бих искал да изкажа възхищението си от това истинско произведение на изкуството и безграничната креативност на човешкия дух. Заводът Baltic доказва за сетен път, че няма граници в това отношение! Казвам го най-искрено: не намирам най-подходящите суперлативи за тази яхта. Дано се намерят читатели, които да сторят това!
Една изключително красива и бърза яхта! За първи път път 220 – футовата яхта „Hetairos” е пусната на вода миналата година и е не само една от най-големите до този момент ветроходни яхти в света, но и със сигурност e най-съвършената и претенциозна в техническо отношение. Яхтата е дълга 66,9 метра, широка - 10,2 м. и гази 9 (девет!) метра. За жалост не намерих никакви данни относно броя и вида на двигателите, както и никакви снимки или чертежи на вътрешното разпределение. Конструкторите и строителите имат вероятно своите основания за това.
Един от създателите на този уникален кораб, г-н Jens Cornelsen, разказва какво всъщност се е случило по време на тази регата пред St. Barth – Карибите: „Оловният булб на тази яхта се намира на цели 9 (!) метра под корпуса. При удара със скалата се откъсва парче с тегло 18 тона от така наречената „зона на сблъсъка” (Crashzone), която е само част от общо 60 – тонният оловен кил и е конструирана именно за такива непредвидени случаи. Тази зона поема енергията на сблъсъка върху себе си и предотвратява по този начин много по-сериозни повреди по цялата яхта. Тази концепция се оказа решаваща за яхтата, тъй като при скорост от около 8 възла подобен удар в подводна скала би могло да доведе до изключително тежки последствия.
„Hetairos” продължава регатата без никакво напрежение и по-късно се установява, че липсва само откъснатото парче от булба , каквато всъщност е била и основната концепция. По късно в пристанището е бил направен щателен оглед на цялата яхта, но не са открити никакви повреди както в зоната на кила, така и по корпуса , рангоута и такелажа.
Въпреки благоприятният изход от тази ситуация е било взето решение „Hetairos” да прекрати участието си в регатата. Специалистите с право са преценили, че нараненият булб ще оказва прекалено голямо съпротивление. В момента собствениците търсят подходяща корабостроителница, която да ремонтира кила на яхтата.
Дано някой от нас има късмет да види „на живо” тази невероятна  яхта! Пък и да поплава с нея известно време ...
Георги НИКЛЕВ
По материали и снимки на Jacht
„Hetairos”: Красота и елегантност
Изглед от носа
Изглед от кърмата
За тази снимка не намирам подходящи суперлативи. Който може, моля, нека го стори.