:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
СВЕТОВНИЯТ ШАМПИОН  ПО ФУТБОЛ НА ПЛАВАНЕ
В АТЛАНТИКА

В името на коректността трябва да кажа, че когато футболният отбор на Германия се качи на яхтата „Pangaea”, все още не се знаеше съвсем точно кой ще бъде новия световен шампион.
Това обаче едва ли има особено значение, освен за тези, които водят педантична статистика за всяка стъпка и глътка въздух на състезателите. Аз, слава Богу, не съм от тази категория.
Майк Хорн, роденият в Южна Африка и живеещ в Швейцария яхтсмен, изследовател и автор на много интересни книги, беше решил да посети футболния отбор в Бразилия, да качи всички момчета на борда на прекрасната яхта – специално производство, и да направи едно малко плаване във водите на Атлантика.
За този прекрасен отбор вече е написано всичко или почти всичко, но не това е темата в момента. Важното беше прекрасната инициатива на г-н Хорн, съгласувана, разбира се, до минута с треньорското ръководство и футболния съюз на Германия. И нещата се получиха по един очарователен и за двете страни начин.
Капитанът на яхтата разказа много увлекателно за своите обиколки около света и за уникалното плаване във водите на река Амазонка от устието на реката до нейните извори и обратно. Особен интерес предизвикаха разказите на капитана за неговите плавания до Северния полюс, за тежките условия в тези не особено гостоприемни води и за чисто човешките проблеми, възникнали по време на тази експедиция. Сплотеността на екипажа в решителните мигове е било важно условие за успешното преодоляване на всички трудности по време на това много тежко плаване.
Убеден съм, че всеки от читателите на вестника ще бъде в състояние сам да си направи своите собствени изводи за целесъобразността на тази необикновена среща между големите световни сили на футбола и яхтинга.
Всички от отбора се включиха с удоволствие в управление на голямата яхта, като разказваха в същото време за своите преживявания по време на световното първенство.
В непринуден и изключително приятелски разговор г-н Хорн каза на футболистите, че между управлението на една яхта и футбола има една много голяма и важна прилика, а именно - вземането на най-правилното решение в най-важния момент, като това решение би трябвало да се изпълни веднага и по най-рационалния начин.
Точно това направиха и немските футболисти по време на финалния мач за Световната купа и станаха шампиони.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Капитан Хорн разказва увлекателно своите преживявания на футболистите.
Томас Мюлер и капитан Хорн на палубата на огромната яхта.
Рамо до рамо. Капитанът на яхтата и Бастиан Швайнштайгер.
Една уникална снимка! Двама капитани един до друг – Филип Лам и г-н Хорн.