:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ДВЕХИЛЯДНИЯТ „ЛЕБЕД” Е ВЕЧЕ НА ВОДА!
ЧЕСТИТО!

45 години непрекъснато движение към съвършения вид на яхтата

Ако се наредят всички произведени до този момент „SWAN”-нове в една  линия, ще се образува отсечка с дължина 30 километра! И от всяка една яхта, произведена във финландската яхтостроителница, се излъчва красота, мощ, любов към всеки детайл и несравнимото качество на изработката, така характерно за фирмата „NAUTOR”.
Когато се говори за тези яхти, трябва само да се мълчи! Нищо друго не е необходимо. Тук тази древна фатмашка „философия” звучи малко гротескно, но пък е съвсем на мястото си в този конкретен случай. Всичко останало го правят във фирмата. И го правят така, че всяка построена и пусната на вода яхта става веднага легенда.  Легенда, зад която стоят яхтените дизайнери Sparkman&Stephens, Ron Holland и от 30 години насам Великият German Frers!
Юбилейната SWAN 90S „Freya” е двехилядната яхта на фирмата. За 45 години фирмена история! А тя започва през 1967 г. с пускането на вода на Swan 36 „Tarantella”. Тази яхта в момента е собственост на фирмата и се кара само от фирмените екипажи на Nautor!
В периода между първата и юбилейната яхта са произведени 95 различни типа лодки, като никоя от тях няма белезите и характера на серийна лодка. Всички са правени по индивидуални проекти, съобразени с желанията и критериите на бъдещите собственици.
Първият голям успех беше през 1973/74 г., когато Swan (Swan 64 „Sayula” от Мексико) победи безапелационно в регатата Whitbread Round the World  Race (сегашната Volvo Ocean Race!). През 1983 г. е пуснат на вода най-успешният „Лебед” на всички времена. От моделът Swan 46 до този момент са построени общо 109 яхти.
Когато през 1998 г. ръководството на фирмата се поема от италианския бизнесмен и –разбира се! - яхтсмен Leonardo Ferragamo, започва началото на новия еднотипен клас Swan 45. Това е периодът, през който яхтите започват да стават все по-големи, по – елегантни, с характерните за фирмата изчистени линии и изящни обводи.
Една финландска симфония на вода! Мощна, задълбочена и изключително присъствена! Една незабравима гледка за всички, които са имали щастието да видят поне една от тези яхти!
Още един път честито на целия екип на фирмата!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Nautor
Юбилейната Swan 90 S! Ясно се вижда подрулващото устройство под корпуса, което се прибира на ход.
Предвестникът на първия „Лебед”, яхтата „Buschemai”. Изящните обводи са отличителна черта за всяка яхта, произведена в корабостроителницата.
Нулевата серия с тесния, дълъг и елегантен кокпит.
Първият истински Swan – „Tarantella” 36 върху финландския сняг.
Swan 64 „Sayula” - победителката в „Whitbread”!
Несравнимият Swan 45 на Frers.
Swan 60! Не може да се сбърка с нищо друго! Ясна концепция, изчистени линии, изящество...
Rolex Swan Cup пред Сардиния. Тази снимка мога да я гледам с часове ... И нямам вече какво да добавя!
Просто... SWAN!