:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЕДНО ПРЕКРАСНО ВЕТРОХОДНО ДИНГИ
В специализираната литература многократно е разглеждан въпроса за необходимостта от работна лодка на борда на всяка яхта около и над 30 фута. Има десетки модели на дървени, пластмасови и надувни лодки, които улесняват живота на ветроходеца, тръгнал на по-далечни плавания. Но дори и тези, които нямат желание или възможност за това, биха се възползвали с удоволствие да слязат на необорудван бряг и при по-скромни каботажни плавания.
Точно такъв модел ветроходно динги, пригодено да носи и извънбордов двигател, предлага фирмата Dingigo.
Още от пръв поглед личи премислената до най-малки подробности архитектура на лодката, нейната функционалност и прагматичност. Под основната пейка за сядане се намира и малък швертови кладенец, който е напълно достатъчен и стабилен. Мачтата е свободна (без ванти и други „крепежни” елементи) и се пъха в специален отвор на носовата пейка, като има и малък, почти незабележим степс на пода на лодката. Ветрилото е с площ от 3,2 кв. м. и е напълно достатъчно за едно динамично придвижване на дингито дори и без двигател, което всъщност е и основната идея на този модел работна лодка. Този съд е направен от специален материал, който след надуването на корпуса стои твърд и много стабилен.
Цялата лодка е дълга 2,20 м. и тежи 25 кг., но без двигател, разбира се. Той - двигателят - може да бъде бензинов или електрически, но все пак теглото му би трябвало да бъде съобразено, разбира се, с общите параметри на лодката и ... - най-важното ! - кой е произвел този двигател. Всички разбират какво искам да кажа.
Отлични ветроходни качества и много стабилно поведение на всички курсове.
Става дори и за спорт, когато е необходимо.
Съществува и е една по-голяма версия на това динги, а именно с дължина 2,75 м. и ветрилна площ от 3,9 кв. м. Една по-голяма яхта (35-40 фута, примерно казано) спокойно би могла да си позволи по-големия модел. Реално погледнато, ВСЯКА яхта би могла да носи, да влачи зад себе си и т.н. подобно динги, но нали все пак трябва да има някаква естетика и красота, когато си на борда на ветроходен съд. Поне аз разсъждавам така. А в конкретния случай не представлява никаква трудност дингито да бъде прибрано в някой рундук, а мачтата привързана край леерните ограждения на яхтата.
В заключение бих казал, че в този случай става дума за една  отлично конструирана и изработена  ветроходна лодка, която би задоволила и по-високи претенции.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: Производителят