:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
НОВАТА BAVARIA CRUISER 51
Всеки, който купува нещо, независимо какво е то, и ако не е падал редовно на главичка в ранното си детство, търси да намери онова съотношение между цена и качество, което е най-изгодно за джоба му. Но има и едно желязн правило: Купуваш ли голяма яхта и спортна кола, не питай за цената. Поне в началото. Иначе тези две неща не са за тебе.
Хората, обаче, с по-малки възможности и голямо его (!), редовно питат за цената на купуваната от тях яхта дори преди да са я разгледали, за разхода на гориво на двигателя и много други подобни глупости. То, кажи-речи, все едно да си купуваш „Ламборгини” и да попиташ тихичко и възпитано колко, аджеба, „харчи” на 100 км и ако може, нали така, и две зимни гуми като бонус, щото у нас пътищата  са ... Или ще те изгонят веднага от дюкяна на „Ламбо”, или ще те бият, а може и двете.
Така е (почти!) и с яхтите. Но хората от яхтостроителницата в Giebelstadt   са възпитани, сдържани и отговарят с охота на всички въпроси с нужното търпение и абсолютна изчерпателност. Те ще кажат, например, че новата Bavaria 51 е нова крачка напред не само по отношение на размера, но на първо място що се отнася до качеството на изработката и прекрасния общ силует на тази лодка. И всяка дума ще бъде вярна, защото тази корабостроителница произвежда действително отлични яхти, особено в последните десетина години. То и всичко останало, което се прави в Бавария, е на изключително ниво, но това вече е друга тема.
Общият силует на яхтата е много елегантен, което се дължи не на последно място и на променената геометрия и малко по-различното разположение на фенестрините спрямо предходния модел. Новата надстройка придава един много елегантен и завършен вид на цялата яхта, което – признавам! – за една почти 15 метрова яхта не е кой знае какво постижение, но все пак и тук се изисква голямо дизайнерско умение.
Подпалубното пространство е развито според очакванията и ... модните тенденции в последно време, т.е. става дума за едно много сполучливо съчетание на домашен уют и корабен шик. В Bavaria са признати интериорни виртуози и B/51 не прави изключение. Скъпа дървесина и много майсторски подбрани висококачествени платове като цвят и качество.
В лодката цари едно особено приятно чувство за детайл и прегледност. Като се прибави и пословичното немско качество на изработката, нещата окончателно се „избистрят”. И всеки път се питам и не мога да намеря отговор, защо и на други държави не им се отдава да намерят верният път към това КОМПЛЕКСНО и ПОСТОЯННО качество на изработката на ... каквото и да е, с което се заемат. А уж сме на един и същи  континент, от една и съща вяра, в един Съюз, с еднакъв (почти!) цвят на кожата и т.н.  Странна работа.
Управлението на тази голяма яхта е облекчено максимално, като всички шкоти и фали са изнесени директно до рулевия, който няма да има никакви проблеми дори и с един минимален екипаж.
Просторен, изчистен от всякакви ненужни приумици е и самият кокпит, под който в задната му част могат да се поберат всички кранци, швартови, спасителни ризи, един или два плота и много други неща. Под транеца се намира и задължителната вече за всички големи крейсерски яхти  платформа за къпане, прибиране на дингито и много други дейности.
Шест души екипаж и дори малко повече биха могли да плават или да живеят на тази яхта без да си пречат и дори без да се виждат на всеки десет минути, ако не е необходимо. Тези особености на умелото вътрешното разпределение правят тази яхта много подходяща за чартърни дейности или за дълги плавания. Височината, впрочем, измерена от пайолите в рубката до тавана на същата, е 2,11 м! Споменавам тази подробност, тъй като тя е пряка функция от прекрасното вътрешно разпределение на обемите и товарите, най-общо казано. Акумулаторите, например, се намират в зоната на кила, което оказва много благоприятно влияние върху  метацентричното „поведение” на лодката.
И сега за това, с което започнах. Цената на тази яхта е около 258 000 евро, при това с едно доста прилично стандартно оборудване. Както се казва, за тези пари получавате „много яхта” и много удоволствие. Пък ако останат малко пари и за бира – берекет вересин, както казват испанците.

Някои основни  технически характеристики:
1. Дължина: - 14, 99м.
2. Широчина: - 4,67 м.
3. Газене: - 2,25 / 1,85 м. в зависимост от формата на кила .
4. Тегло: - 14,1 тона
5. Ветрилна площ - 131 кв м - стандартно стъкмяване. Опциите „нагоре” са незброими, но само срещу допълнително заплащане.
6. Тегло на баласта:  - 33 % от общото тегло. Много добър процент спрямо общото тегло за подобен клас.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Лягаш си в мастеркабината с готовата на всичко кандидат-депутатка и на другата сутрин отиваш в банята , която е на следващата снимка.
Не едно, а цели три такива „мокри” помещения има на яхтичката. Ако е неделя, можеш и да се изкъпеш, а иначе баните са сухи.
Част от изключително функционалният кокпит с двата щурвала и голям брой отсеци пред транеца. Какво ли не може да се сложи в тези рундуци ...
Само част от каюткомпанията, в която спокойно се побират десетина души. Елегантната обстановка предразполага към задушевни жестомимични разговори с лидера на партията, поради акутната опасност от СРС-та.
Предната част на кокпита с голямата и стабилна маса , в която са интегрирани някои навигационни инструменти. Тук  част от екипажа играе на карти или реди евросписъците. Компасът показва верния курс на партията и всичко е наред. Простолюдието  на кея хълца от вълнение.