:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
КАЧЕСТВЕНОТО И ПРАКТИЧНО ОБЛЕКЛО НА БОРДА –
ПРЕДВИДЛИВОСТ, СЪОБРАЗИТЕЛНОСТ И НЕОБХОДИМОСТ

Само тези, които са мръзнали под дъжда и вятъра в кокпита на яхтата без необходимото за това облекло (дори и през лятото!) ще повярват, че в заглавието всяка дума е вярна и е казана на място.
Причините за липсата на подходящо облекло могат да бъдат най-разнообразни: от липсата на средства за висококачествено и по мярка (!) щормово облекло, до елементарна немарливост и непознаване на обстоятелствата. Преди 30 – 40 години към всичко това се прибавяше и „няманката”, както някои мои съвременници се изразяваха. Всъщност, то какво ли имаше тогава, че и щормово облекло да искаш ...
Като си спомня само какви ли не фокуси съм правил, в т.ч. и промазване на обикновено зимно яке с ... водно стъкло, повярвайте ми! Още пазя от носталгия или от глупост един подобен екземпляр, който не виси, а СТОИ  като шперплат в един гардероб и ми напомня за младите ми години.
Сега - слава Богу! – нещата се промениха и всеки може да си купи каквото му трябва.
Фирмите – производителки на КАЧЕСТВЕНИ щормови облекла не са много, а иначе на пазара има колкото искаш парцальотини, които на всичкото отгоре никак не са евтини. В тази връзка си позволявам да предложа на яхтсмените два модела, които в действителност си струват парите.
Фирмата Marinepool представя в своята Perce – Kollektion едно олекотено промазано облекло за средно-тежко време, с много опции в самата кройка. Якето и панталона са изработени от специалната тъкан, наречена Ripstop, като самото име говори само по себе си за предназначението на този високотехнологичен  и подходящ за целта материал. Наличието на полиуретанови мембрани и специален трислоен материал осигуряват пълна свобода на придвижване, изключителна вентилация на костюма и – естествено! - абсолютна водонепропускливост. Отново ще повторя, както обикновено, че цената няма значение, тъй като не само при яхтите, но и при облеклото на екипажа важи поговорката за брадата и гребена ...
Една изключително важна част от личния гардероб на ветроходеца би могла да бъде и термооблеклото, особено в критичните зони на тялото – кръста, крайниците, гърдите и пр., съобразно финансовите възможности  на всеки един от нас. Като казвам „термо”, имам предвид не обичайните вълнени
Това  щормово яке е базовият модел. Полиуретановите мембрани и други технологични новости осигуряват пълна защита на тялото, независимо от атмосферните условия.
Термокамерата показва много ясно критичните зони в човешкото тяло , защитени много ефективни от „локалното отопление” на бандажа (пояса). За да не Ви боли „петолъчката” е много препоръчително подобно отопление на тялото.
чорапи и бельо, които се предлагат по пазара и които нямат нищо общо с това понятие. Става дума за истински отопляеми дрехи или части от тях, захранващи своите „реотани” с помощта на високотехнологични  батерии.
Германската фирма HeatecX произвежда точно такова облекло, включително и ръкавици. Особено внимание заслужава един бандаж или пояс, който се слага в долната част на кръста, като по този начин затопля тази особено чувствителна част на човешкото тяло както при мъжете, така и при жените. Свръхтехнологичните батерии осигуряват на ветроходеца до 5 часа подходяща телесна температура, съобразно външните атмосферни условия. Проводниците на тази апаратура са от въглеродни влакна и съответно екстремно тънки, като по този начин не пречат на движението по яхтата. Зареждането на батериите става по обичайния начин на борда чрез компютърно-навигационната система или на брега, при по-кратките плавания.
Не мога да се сдържа на това място да не разкажа един виц, който е с около тридесетгодишна давност, но е подходящ в този случай.
Една баба отива на лекар и казва притеснено: - Ох, докторе , боли ме петолъчката !
Докторът си мисли, че бабата е разместила „керемидите”, но пита от учтивост за каква „петолъчка” става дума. Бабата показва долната част на гърба си  и докторът казва : - Бабо, това се казва „кръст”, а не „петолъчка”!
-Ох, знам, баби, знам, ама по-тихо, че ако ни чуят, изгоряхме и двамата - отговаря бабата.
Аз винаги се сещам за този виц, щом стане реч за подходящото яхтено облекло. Стигне ли се - да не дава Господ! - до болки в „петолъчката” вече (почти) нищо не помага!
Подходящото яхтено облекло има нещо с общо със застраховката, а  именно предвидливостта. Всекиму според възможностите, разбира се, но трябва да се направи!
Георги НИКЛЕВ
Снимки : производителите