:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НЕПРЕОДОЛИМАТА ЖАЖДА ЗА ЖИВОТ
Преди да се разболее тежко, г-ца Capucine Trochet е била много известна журналистка във „Figaro”. Междувременно успява да се запознае с една част от известните френски яхтсмени, пише за тях прочувствени материали, учи се на занаята, плава при всяка възможност с професионални яхтени екипажи и се наслаждава на прекрасното френско Атлантическо крайбрежие.
Но ето че една сутрин младата жена се събужда от непоносими болки в кръста и по-късно се оказва, че тя е заболяла от някаква рядка болест на гръбначния стълб и мъките на тази млада жена започват. Налага се да напусне престижната си работа във вестника, болките стават непоносими и животът й се превръща в ад. Диагнозата е отчайваща: Тя няма да може ходи както преди, а и се налага да свикне с мисълта, че тези ужасни болки едва ли някога ще изчезнат. Морфиновите инжекции следват една след друга, но тя не се отчайва. Нещо повече – решава да продължи да плава с цената на всичко и да не се откъсва по никакъв начин от любимото Море. Нейната цел е да не остане жив труп в леглото, а да живее пълноценно както и до сега.
И ето, че чудото става! Пошлите и изтъркани в една друга държава думи като „солидарност”, „взаимопомощ” и „грижа за човека” тук възвръщат истинският си блясък и човешко звучене. Световно известни светила в яхтинга и напълно непознати ветроходци помагат с каквото могат  на младата жена, носят я до яхтите, държат я в прегръдките си и не й дават никаква възможност да се отчайва, пък и тя самата не е от тези хора, които лесно вдигат бялото знаме. Единодушно се взема решението да се намери ветроходен съд, който да подхожда на нейното състояние и в крайна сметка го намират.
В крайна сметка се намира една реплика на рибарска лодка от Бангладеш, дълга 9 метра, широка само 2 метра и с надводен борд от 20 см. По мнението на специалистите това е най-оптималната ветроходна лодка за младата дама, съобразена с нейните здравословни проблеми. Редица преустройства по лодката дават възможност да се управлява този много мореходен съд от едно единствено място и с минимални движения.
Започват дълги тренировки с новата лодка и отново става чудо! Здравословното състояние на жената се подобрява значително и то до такава степен, че тя започва да се движи почти самостоятелно и без патерици. А те – патериците – се превръщат в краспици на мачтата!
Каква символика и каква мощ струи от всичко това. Поне за мене е така. Дано и останалите, които четат написаното, почувстват това. Надявам се, че този кратък разказ за силата на човешкия дух ще вдъхнови мнозина. 

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Г-ца Trochet е безкрайно щастлива в малката си яхта. Много тесен и много удобен за нея е този кокпит, в който са събрани нейните надежди за скорошно изцеление. Дай Боже това да й се случи в най-скоро време!
„Tara Tari” е името на тази великолепна яхта. Много мореходна и в същото време лесна за управление.
Патериците стават краспици! Каква величествена символика и колко много жажда за живот блика от тази снимка.
Желязна воля и непреодолима жажда за живот – това е г-ца Trochet.