:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВО СЛЕДСТВИЕ ПО КАЗУСА „SCANDINAVIAN
STAR”

На 07 април 1990 г. във водите на митичния Скагерак се случи една голяма трагедия, при която загинаха 159 пасажери на ферибота „Scandinavian Star“.
На плаващият под бахамски флаг датски ферибот, обслужващ линията Oslo - Frederickshavn, се случи тежка авария, чиито причини остават загадка за следователите и до ден днешен. Част от хората  изгоряха живи в кабините си, останалите бяха задушени от избухналите едновременно на много места пожари на кораба. И всичко това се случи без никаква видима причина, при изключително спокойно море и на един сравнително нов  кораб.
След много кратко време следствените органи на Дания и Норвегия се натъкват  на доста странни обстоятелства във връзка с аварията. Установено е по безспорен начин, че огънят избухва на борда на
Пожарът на борда на ферибота през 1990 г., при който загинаха голям брой пасажери.
няколко места по едно и също време, по един и същи начин и дори на места, които не биха могли да се запалят без пряка човешка намеса. В медиите плъзват слухове, че става дума за груба застрахователна измама, за пряко участие на членове на екипажа по нареждане на техните шефове, за отмъщение по незнайни причини и какво ли не още. Но най-странното се случва месеци по-късно: Независимо от това, че има неопровержими доказателства за човешка намеса при възникналите пожари, следствието се прекратява. После годините минават, хората почват да забравят лошите неща в живота, останалите живи пасажери на ферибота са слезли на кея преди почти 25 години ...
Но на този свят има - слава Богу! - и сърцати хора, свикнали да носят своята служба отговорно  и всеотдайно, които решават след толкова години да  разровят отново архивите на следствието. Още при първия внимателен прочит на архивните документи и протоколите със свидетелските показания се установява, че главният механик на кораба е получил непосредствено след аварията плик с 800 000 датски крони, около 100 000 евро „сегашни” пари! Освен това  корабът е бил презастрахован за много голяма сума лично от собственика непосредствено преди отплаването му от Осло.
Шофьор на камион, който загива при пожара на ферибота е посочен още при първото следствие като главен заподозрян за палежите. Но отново никаква реакция от страна на „компетентните” органи. Пълно мълчание и ... следственото дело потъва в мрака на архивите.
„Ние сме в огромен дълг към многобройните жертви”! Това го заяви  преди броени седмици шефът на новосформираната следствена група и аз искрено се надявам, че най-сетне ще се разбули истината около тази страшна трагедия на стотиците невинни пасажери и техните семейства от „Scandinavian Star”. Крайно време е вече това да се случи!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”