:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
НОВАТА LUETJE 33 – ЕЛЕГАНТНОСТ И
НОСТАЛГИЧЕН ПРИВКУС

Германската корабостроителница Luetje – Хамбург показа новият Daysailer  Luetje 33, проектиран от световноизвестната фирма Judel, Vrolijk & Co - Бремен. Характерното за тази фирма е умелото съчетание на класическите яхтени форми с модерните тенденции в тази област. Още от пръв поглед върху  цялостната архитектура на корпуса се виждат класическите обводи на някогашните английски лоцмански катери с техните елегантни обводи, правият щевен и много плавните кърмови свеси, стигащи до перото на руля.
Заоблената кърма и този прекрасно оформен транец, доставят огромно удоволствие  на ценителите на класическите форми. В същото време, обаче, под водолинията нещата стават много сериозни и дори само след повърхностен поглед става ясно, че яхтата разполага със завиден динамичен потенциал.
Т-образният плавников кил, изработен от неръждавейна (!) стомана и оловният булб са достатъчна гаранция за по-горните твърдения. Относително тънкото, но много дълбоко перо на руля не оставя никакво съмнение за качествата на яхтата на остри курсове. Мачтата е алуминиева, с две краспици, но по желание, разбира се, може да бъде изработена и от по-авантгардни материали. Излишно е да споменавам, че това се отнася и до целия рангоут и такелаж на лодката. Възможни са почти неограничен брой опции, но всичко опира до „онова”, за което никога не се говори при покупката на една яхта!
Един поглед върху палубното оборудване подсказва недвусмислено, че конструкторите са мислили за самотни плавания или за такива с най-много двама
Класически форми и изящна изработка.
Майсторско съчетание на елегантност с модерни технически концепции.
души екипаж. В крайна сметка става дума за яхта, която е дълга „само” 10,20 м., но в същото време и за яхтсмени, които знаят как да я карат, наслаждавайки се непрекъснато на нейните безспорни  качества. Винчовете за грота и/или геноата са разположени много рационално в непосредствена близост до рулевия, което е огромно облекчение при самотни плавания.
Пред погона на грота могат да бъдат разположени всички навигационни инструменти. Не е без значение и факта, че всички шкоти, фали и т.н. са изведени също така в непосредствена близост до щурвала/румпела. При подходящи курсове може да бъде носен генакер с площ 60 кв.м. или Code Zero, ако има такова платно на борда, разбира се.
Интересното при тази концепция е липсата на бушприт, което не е голяма загуба, бих казал. Генакерът може да бъде носен и без наличието на това съоръжение - практиката вече го доказа многократно.
Яхтата се предлага с един щурвал или румпел - по желание на клиента.
В стандартното оборудване е включен и прекрасен дизелов двигател Yanmar (Saildrive!) - 14 к.с., който е напълно достатъчен за размерите на тази лодка.
Палубата е покрита с тиково дърво, а при желание рубката би могла да бъде облицована със специален махагонов фурнир. Прави, разбира се, впечатление и липсата на релинги и леерни ограждения, но при тази концепция те просто не са необходими. Прекрасно изработеният и крайно функционален фалшборд е напълно достатъчен  при работата с предните платна или при разходки от „общ характер” по палубата. Тази елегантна и изтънчена концепция не би понесла никакви други видове палубни ограждения.
В заключение бих могъл да кажа, че това е яхта само за хора, които знаят какво да правят с нея. Моля, не я купувайте, ако имате малки деца и сърдит на целия свят пинчер.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”