:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ЮЖНИЯТ ОКЕАН!
След доста дълго изчакване започна най-сериозната гонка в рамките на грандиозната регата - от Оукланд до Бразилия през Нос Хорн. Мечтата на всеки ветроходец и в същото време огромно изпитание за екипажите, конструкторите и строителите на яхтите, логистиката, навигацията и какво ли не още.
В рубриката „ ... и какво ли не още „биха се поместили съвсем спокойно и „дребните“ проблеми с храната за 10 души, специалното облекло на екипажа, оборудването за първа помощ, - да не дава Господ! - огромният гардероб с ветрила и всичко останало, при това на една лодка с дължина 20 метра, широчина около пет, пет и нещо и височина на надводния борд - около метър ... И друго: дължината на маршрута (без да се отчита допълнителното разстояние при лавировката!) е 6560 мм, като не се позволява спиране, дозареждане и оказването на каквато й да е логистична помощ, освен в случаите на тежка авария, която не би могла да бъде овладяна от екипажа. Подобно тежка авария, впрочем, се случи с датската яхта по време на втория етап, за което писах подробно, но да се надяваме, че това няма да се повтори.
Така звучат сухите факти, а те са от най-решаващо значение. А да не забравяме, че една от яхтите се управлява от напълно женски екипаж, който до този момент се справя блестящо.
Метеообстановката в района на плаването ще бъде - според анализаторите на регатата - много напрегната и се очакват ветрове със сила около 25 - 30 метра.
Да пожелаем на всички участници здраве и благоприятни ветрове в Южния океан! След около двадесетина дни ще се видим отново в Бразилия.
На добър час, храбри момичета и момчета!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник“
Снимки: VOR
При доста слаби ветрове яхтите тръгват по трасето. Трудностите тепърва започват ...
Така изглежда в момента ветровата обстановка. А ледовете са толкова близо. Забранено е на екипажите да слизат под 60 - градусовата граница поради опасност от плаващи ледове.
Красота! Остават още ... 6560 мили до Бразилия.