:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ТАКА СЕ ПРАВЯТ НЕЩАТА, А НЕ С „УРА!” И „ДАЙТЕ
ДА ДАДЕМ!”

Днес, 21.11.2013 г., четвъртък, в Берлин се открива поредното яхтено изложение Boot & Fun. Организаторите предлагат редица новости, между които и едно цяло ях тено пристанище „На сухо”, за да имат възможност всички посетители да почувстват тръпката на морето, макар и в хале № 25.
Този огромен понтон е изграден от 40 футови контейнери, които са разположени много интересно по двойки един върху друг в няколко редици и създават илюзията за един чудесен яхтен кей някъде „на юг”. Или на север, или където и да е другаде.
При това всичко се извършва спокойно, организирано и високо технологично. Няма ги обичайните за една друга държава подвиквания, забележки, ругатни и т.н. Липсват и характерните сценарии, в които един се прави, че работи, а поне петима му дават съвети за качество и ефективност, с извинение.
В това хале № 25 се чува единствено тихият шум на специализираната техника, с която се превозва и подрежда една или друга яхта. Трябва да призная, че и смях не се чува, но на хората не им е до смях, тъй като се работи по 12-14 часа, а всяка минута струва много, ама много пари! То и в онази държава, за която стана реч по-горе, времето би трябвало да струва пари, ама ...
На кея са швартовани надлежно общо 10 от най-актуалните в момента крейсерски яхти с най-различни размери. Посетителите имат възможност съвсем спокойно да ги огледат от всички страни, да се качат без ограничения на борда (дори с децата си!) и да получат адекватен отговор на всички въпроси.
Един от тазгодишните шлагери е безспорно 11 метровата Varianta 37/Hanse – Gruppe, която струва само 89 000 евро и то напълно „енерговъоръжена”. Става дума, разбира се, само за грот, голяма геноа (ролриф, естествено!) и нещо като щормови стаксел, но дори и това е премного, като се има предвид обичайната практика.
Останалите яхти от групата на „кея” са вече известните на публиката Jeanneau 379 и 33 I, Elan
Така изглежда яхтеният кей на сухо – Boot & Fun, Berlin 2013. По този начин се правят нещата, които са обречени на успех!
Само това остана от родното лодкостроене. С много дребни изключения, разбира се, но те са пренебрежимо малки в сравнение с потенциалите, които имаме. Заблуждавам ли се? Снимката е правена от автора с голяма болка на сърцето!
210, Heol 7,4, Balt 27 (прекрасна лодка!), Viko 30, Delphia 26 и Scangaard 24. Явно, че организаторите представят една палитра от яхти, която бих поставил в основния и най-често срещан долен (до среден, може би?) сегмент по отношение на размери и оборудване. Това не е направено случайно, тъй като тези яхти са и най-купуваните в света и това е съвсем разбираемо. Всяко начало е трудно и всяка погрешна стъпка би била фатална. Организаторите на това сравнително ново изложение знаят много добре, че неуспехът е винаги възможен и неизменно заплашителен. Яхтата в крайна сметка е продукт, без който човек спокойно би могъл да изкара цял един живот, поради което всяка реализирана продажба носи и огромен опит за производителите.
Започвайки скромно и без излишни изхвърляния, хората в Берлин имат амбицията, но в същото време и много тежката задача, да се доближат максимално до завоювалите вече световно признание и огромен опит  сцени като Interboot, Hanseboot и Boot Dusseldorf. Една доста трудна, но и много достойна задача.
Познавайки много добре манталитета и несравнимите с (почти) никоя друга нация работоспособност и  креативност, съм напълно убеден, че екипите в Берлин ще успеят. А пък лично аз им го пожелавам от сърце, защото действително го заслужават!

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Илюстрация: А. Хопенхаус