:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE – 2014-2015! РАЖДАНЕТО НА
ЕДНА НОВА СУПЕРЯХТА

За организаторите на новото издание на VOR през 2014/15 г. това ще бъде едно огромно предизвикателство. Не само по отношение на техническото изпълнение на нелеката задача да се създаде един напълно нов Единен клас, наречен за краткост Gran-Prix-One-Designs Volvo Ocean 65 .
От дългото заглавие обаче най-важното е числото 65, което означава, че яхтата не бива да бъде по-дълга от 65 фута. Предишните състезателни машини бяха от порядъка на 70 фута и „само” с 30 % по-скъпи от строящият се в момента прототип. А той – прототипът, а и всички построени след това яхти – не бива да струва повече от 4,5 милиона. Това е най-важното условие на организаторите и на ... спонсорите! Като си помисли човек, че само мачтата струва далеч над един милион... Но явно, че приказката за плащането и за музиката е валидна не само на изток от Ниш.
Другите условия са още „по-скромни”:
1. Новият единен клас трябва да е изключително устойчив и надежден, за да може да издържи „без забележки” 2 (!) околосветски обиколки.
2. Преди започването на строежа на яхтите от този Единен клас, конструкторите и дизайнерите трябва да сведат предварително до минимум възможните грешки с оглед на намаляването на излишните и допълнителни разходи. Знае се, че при създаването на прототип винаги крайната цена е доста по-внушителна от планираната.
3. Да се подобри значително хидродинамиката на новите лодки, т.е. да се увеличи тяхната скорост, в сравнение с предходните от клас  Volvo Open 70!
4. За по-ниската цена вече стана дума. 30 % по-малко разходи! Това е положението.
Каква е всъщност новата стратегия на конструкторите на яхтата? При строежа на предходния клас различните конструкторски бюра са представяли за одобрение своите готови модели на отделните части на яхтата – кокпит, камбуз и т.н., и – съвсем естествено! - ергономията и останалите компоненти не винаги са били на необходимата висота.
Сега вече всичко ще се прави на едно място - в град Southampton, където е седалището на фирмата – изпълнител, Green Marine.
Главният мениджър на фирмата, г-н Джеймс Дад обяснява кратко и съдържателно как ще се процедира при изпълнението на този голям проект: „ Построеният от нас модел ще ни даде възможност да имаме непрекъснато поглед върху цялостната концепция, а така също и върху отделните детайли. Това се отнася и за подпалубното пространство, което в миналото ни беше голям проблем. При оформянето и разположението на навигационната маса и камбуза, например, констатирахме доста грешки и недоразумения, които вече са отстранени.”
С други думи – трябва да се направи яхта, която по всички показатели  да е по-добра от предишната: по-здрава, по-бърза (?!), по-функционална и ... значително по-евтина. 
Ще си позволя да кажа, че по отношение на скоростта на новия съд проблемите ще бъдат най-големи. Знаем, че скоростта е функция от дължината на водолинията, а при новата яхта тя е с цели 5 фута по-къса! От друга страна материалите, с които бяха построени лодките от VO 70 са същите или почти същите. Вярно е, че екипажите ще бъдат намалени при новата версия, но все пак безкомпромисната заповед за намаляването на разходите виси над главите на изпълнителите и те по всяка вероятност няма да могат да използват най-новите открития в тази област (материали, използвани в космическите технологии днес, например), защото са неописуемо скъпи. Пък и не само скъпни, но и пазени с гриф „Строго секретно”... Вероятно остава на разположение само и единствено подобряването на хидродинамичните и аеродинамични показатели (формата на рангоута и такелажа, теглото му и пр.).
Аз съм по природа голям оптимист и съм твърдо убеден, че екипите ще се справят блестящо с поставената им задача и след две години ще видим на старта на новото издание на VOR новите суперяхти, които ще ни радват отново в продължение на почти половин година !
На „Добър час!” на всички конструктори, дизайнери и екипажи !
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Ян РОМАН
Ясно се виждат шаблоните на преградните стени, които очертават „на първо четене” силуета на новата яхта. Вероятно този дървен „ескиз” ще бъде преработен десетки пъти, преди да се намери оптималното решение. Палубното оборудване, навигацията и всичко останало се мери и преценява, като всеки грам и сантиметър ще имат значение.
От един цял блок полиуретанови смеси е бил фрезован корпуса на яхтата. По този начин в реални размери ще бъде изработена и монтирана пробно електрическата система и всичко свързано с нея. Това унифициране ще облекчи по-късно неимоверно много производството на останалите лодки.
Компюрният модел на новата яхта откъм кърмата. Всичко е подредено много рационално и пестеливо. Тук вече всеки грам и сантиметър ще бъдат от значение при реализирането на основната концепция – по-бърза, по здрава и по-евтина.
Вероятно така ще изглежда новата яхта – нисък надводен борд, чиста палуба, относително дълъг „хобот” за огромния генакер, укрепен допълнително с един ватерщаг. Ниските поручни, закрепени непосредствено до релинга от вътрешната страна ще помагат на екипажа при работа по бордовете и предната палуба.