:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НАЙ-ГОЛЯМОТО СВЕТОВНО ЯХТЕНО ИЗЛОЖЕНИЕ „ДЮСЕЛДОРФ 2013”
И тази година новостите в яхтостроенето следват една след друга. Немските фирми се надпреварват да показват все по-нови и по-нови яхти, които на моменти изумяват дори и закоравелите познавачи в бранша.
И аз бях там, макар и само за един ден ... И добре, че не носех шапка, защото иначе тя щеше да ми хвръкне до тавана !
Да оставим блясъка, светлините и ароматите в халето на немските яхтостроители (за другите просто нямах време, за жалост!). Да оставим настрана и подредбата на самото помещение. Толкова е впечатляващо и уникално, че не ми се говори, а и вероятно няма да намеря и подходящите думи, за да опиша както трябва всичко видяно!
А не че не съм виждал подобни изложения и яхтите вътре. Този път, обаче, всичко надмина очакванията ми.
А иначе Дюселдорф си е град като град – малко по-голям от Нови Пазар, както би казал Алеко, Бог да го прости! Излъскан, светещ, елегантен, учтив и усмихнат.
После в самолета се сетих какво ми е липсвало тези 23 часа, в които отсътвах от Татковината. Ами не видях нито един австралопитекоподобен урод с раздърпан анцуг с трите ленти на „Адидас”, маратонките - на бос крак, и вратно украшение като котвената верига на „Дръзки” във Военноморския музей. Липсваха ми и боклуците до колене по улиците и отчуждените злобни физиономии ми липсваха много, и псувните също. Като свикнеш на лошо, хубавото ти се струва неестествено и бързаш да си се прибереш там – в кочинката.
Ама хайде сега за новостите на изложението!
Най-голямата суетня беше около „флагманския” кораб на „Bavaria”. За тази яхта ще пиша друг път, но сега ще спомена само, че разликата между нея (Bavaria 56) и предходния модел – Bavaria 55 не е коя знае колко голяма. Не става дума за размерите на яхтите в случая, а за техническите новости в тях!
Под кокпита в най-задната му част на новата яхта има отредено едно помещение, в което се побира едно гумено динги, барабар с извънборден двигател. Нищо ново, ще рече някой, но не е баш така, защото при този модел с оглед на това да се спести място, при прибирането на дингото в предната му част въздухът се изпуска и се пести около метър площ! При необходимост предните два балона се напълват светкавично и помощната лодка е готова. Не виждам какво повече да добавя, пък и едва ли има смисъл...
Най-голямо впечатление, обаче, ми направи новата Dehler 38. Истинска премиера си беше представянето на тази забележителна яхта, когато в събота в Зала № 17 на изложението беше вдигната червената завеса пред лодката!
Феерия! Подчертано спортно-елегантен вид, видимо по-нисък надводен борд в сравнение с предходните модели от този клас, финистрините по-тесни, но по-издължени и се отварят навън! Отварят се по един много изпипан в технологично отношение начин, че хем да проветряват помещенията, хем да не тече вода вътре.
Надстройката е много обтекаема, на пръв поглед дори доста ниска, но това не се е отразило  по никакъв начин на уюта и комфорта под палубата.
Широкият кокпит и вертикалният форщевен допълват чувството за мощ, спортен дух и елегантност .
Двата почти ажурни щурвала в черно придават допълнително така желаното от много яхтсмени в последно време чувство за непобедимост във всички
Елегантна форма на рубката, превъзходна изработка на палубната настилка.
Прозорците се отварят навън по един много интересен и практичен начин.
Двата ажурни щурвала и останалото палубно оборудване придават спортен вид на цялата концепция.
Заоблени форми и ергономичност преобладават във вътрешното обзавеждане.
регати, в които ще участват след време. Защо пък не?!
Шест броя винчове - на  Harken, разбира се, разнообразяват атмосферата в кокпита. Иначе има безброй опции за доразкрасяване и оптимизиране на пространството зад рубката. „Дизел - шкотите” се намират на много удобно място до десния щурвал, а навигационната конзола е монтирана на неръждаема рамка между двата щурвала, като е интегрирана много успешно в сгъваемата масичка в кокпита.
Вътрешното пространство прави впечатление с неговата елегантност, заоблените си форми и много светлина. Типичната немска рационалност и практичност присъства неотменно и в този модел на фирмата, но новото в случая е много по-елегантните, меки и заоблени форми, които не винаги са били „на мода”.
Личи веднага любовта към детайлите във всичките им разновидности на борда. Изработените от Fineline - Teak  дървени елементи са с такова  невероятно качество, че някои дори се питаха дали не е малко прекалено, но явно НЕ Е, тъй като и повечето от конкурентните лодки са такива ...
А нали трябва да се продават!
Плаче ми се, като се сетя с какви подръчни материали си правехме нашите яхти преди 20, 30, че и повече години. Какви мъки бяха да си намериш какъвто й да е шперплат от скапаното „Топливо”, че да го слепиш на нужната дебелина, че да отрежеш после по шаблона с обикновен трион като абориген от 19-ти век ... И всичко останало, което го нямаше, и нямаше, и нямаше!
Много ми се иска да заведа няколко броя от тези железобетонни  кратуни, които продължават да хленчат и да се тръшкат за „онова време, когато им било много спокойно и хубаво” на едно подобно изложение, че да ги пусна вътре и след 5-6 часа да им гледам сеира ...
Както и да е ... Връщам се пак към лодката. Прави впечатление много ергономичното изпълнение на цялата тапицерия в каюткомпанията, най-общо казано, което придава един много изискан вид на тази яхта от среден клас.
С други думи - всички материали по лодката и самата изработка са от най-високо качество, съобразно класа й, естествено.
Ветрилното стъкмяване е както навсякъде - можеш да си купиш около 20 ветрила, но това би довело незабавно до рязко стесняване на монетарния хоризонт, ако позволите да се изразя по този начин .
„Готова за плаване” яхтата струва около 160 000 евро. Само с грот и геноа. Всичко останало е „extra” . Причинно-следствената връзка „брада - гребен” важи и тук .
Това е положението !
Някои основни технически характеристики на яхтата:
1. Дължина: 11,30 метра
2. Дължина на водолинията: 10,40 метра
3. Широчина: 3,75 метра
4. Газене: 2 метра
5. Тегло: 7 тона!
6. Геноа (105 % ) - 35,6 кв. м.
7. Грот 43,7 кв. м.
Както е видно от горните данни, яхтата нито е много лека, нито е много тежка за този клас. Не би могло и да бъде иначе при тази относително ниска цена и вложените материали, но дооборудването (предимно ветрила!) ще „глътне” още доста пари! Има десетки опции, които биха могли да я направят малко по-конкурентноспособна на „състезателната писта”, но това  вече е работа на бъдещите собственици.
Георги НИКЛЕВ