:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВ РЕКОРД ПО ДИСТАНЦИЯТА КАДИС - САН
САЛВАДОР

Този път фрацузинът Francis Joyon надскочи самия себе си! Може би по-правилно ще бъде ако кажа „надплава” себе си. И отново сам! Това трасе е известно и като „Пътя на Колумб” и по него са плавали много яхти – еднокорпусни и многокорпусни, с цел подобряването на най-различни рекорди.
Но световноизвестният яхтсмен, плаващ от години с тримарана „Idec”, проплава разстоянието от Кадис – Испания до Сан Салвадор – Бахамите за 8 дни, 16 часа, 7 минути и 5 секунди! По този начин той подобри собственият си рекорд с 1 ден и 4 часа, поставен през 2008 г., при това със същата лодка!
Тримаранът претърпя, естествено, много сериозни промени по отношение на ветрилното стъкмяване, рангоута и такелажа. На практика всичко беше сменено с най-новото поколение  материали в тази област, което олекоти яхтата с над 15 %!
Нова мачта, нов гик, нови пера на руля и нови швертове. Предприето беше мащабно укрепване на свързващите тела между поплавъците и централния корпус. От целия гардероб ветрила остана само резервния грот, който е бил употребяван един или два пъти и на практика е бил чисто нов.
Едно сравнение на рекордите по тази дистанция: Абсолютният рекорд е поставен от Franck Cammas, със супертримарана „Groupama 3” (103 фута!)  – 7 дни и 11 часа, но с пълен професионален екипаж! Но въпреки несравнимо по-добрите условия на борда на този огромен тримаран, пълен екипаж и т.н., разликата е само 31 часа! На около 4300 реално проплавани морски мили до финала на Бахамите.
При еднокорпусните яхти рекордът принадлежи на Giovanni Soldini с „Maserati” (Volvo 70), същата тази яхта, която постави преди броени дни нов рекорд на прехода от Ню Йорк до Сан Франциско. Това плаване беше всъщност „генералната репетиция” за обиколката на Американския континент.
Солдини успява да преплава разстоянието от Кадис до Сан Салвадор за цели 11 дни, въпреки изключителните качества както на шкипера, така и на суперяхтата. Вижда се обаче много ясно, че разликите в скоростта между многокорпусните и еднокорпусните яхти е огромна и тази тенденция ще се запази, независимо от стремежите на конструкторските бюра и използването на най-новите технологии. Всички, които се интересуват  от тази материя, знаят много добре защо това е така и защо това съотношение никога няма да бъде променено в полза на еднокорпусните яхти.
И още едно сравнение: Когато Колумб предприема плаване през 1492 г. и остава за около месец на Канарските острови, той плава цели 40 дни до Бахамите. Средната скорост е била около 4 възела ...
Като правя тези  сравнения, се възхищавам искрено на екипажите от онези отдавна отминали времена, на техните капитани и навигатори! Никой на днешно време не би си и помислил дори да тръгне на подобно плаване БЕЗ двигател, пълен комплект навигационни уреди, сателитни телефони, автопилоти, специално съхранена питейна вода, консервирани/лиофилизирани храни, спасителни съоръжения, специални щормови облекла и, и, ... !
А мореплавателите много преди Колумб и доста време след него дори не са и подозирали, че един ден ще го има всичко това. Но са плавали, хората, и то доста успешно.
Затова им се възхищавам!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Й. Вапилон
Шкиперът Francis Joyon.
Така плава всеки, който иска да подобри рекорд! И то през цялото време...
Тримаранът „Idec”