:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВИЯТ „ДРАКОН” ДОПЛАВА ОТ ПУСТИНЯТА
Доста странно, но и правдиво заглавие, особено като се има предвид, че първият представител на т.н. „единен” клас (каквото и да означава това) идва от дубайската пустиня. Освен много пясък там в момента са се събрали и няколко изключителни екипи от специалисти, които вече  направиха това, което се очакваше от години - програмирането и постройката  на новия „Дракон”. Всъщност става дума за една нова интерпретация на легендарната килова открита яхта, построена за първи път през 1929 г., бивш олимпийски клас и лодката с едни от най-прекрасните обводи на корпуса до ден днешен. Последното е не само мое лично мнение. По възрастните любители на яхтинга вероятно ще си спомнят, че и у нас имаше няколко броя от тази прекрасна яхта. Имаше, но вече няма и следа от тях. Бай Коста Никитин от Бургас, Бог да го прости, беше се опитал преди около 40 години да реставрира една от тези лодки, но не си спомням какво излезе от цялата тази работа.
Сега корабостроителницата Premier Composite Technologies в Дубай под ръководството на германските (!) специалисти Ханес и Ваймер оптимизираха с помощта на най-съвременни технологии всички детайли на яхтата до най-малките подробности. Организацията и състава на екипите приличаше по много параметри и мощ на тази при работата с яхтите за Купата на Америка.
Предлагам на читателите един кратък списък на различните екипи, които работиха  по този проект:
1. Инженеринг
2. Корпус и палуба. Кил, рулево устройство, рангоут и такелаж.
3. Изчисления във връзка с процесите на ламиниране  на необходимите детайли.
4. Материали и съоръжения.
5. Хидродинамика.
6. Прогноза и анализ на предполагаемите динамични качества.
Изглед на новата яхта откъм носа - десен борд. Каква непреходна красота лъха от цялата яхта!
Изглед от десния борд на яхтата. Личи силуетът на рубката, която се различава малко от оригиналната, но това се прави единствено с оглед подобряването на динамичните качества на лодката и подобряването на условията за работа с ветрилата.
7. Обща координация на производството и изпитателните процеси.
Не е никак чудно, че при такъв подход и организация нещата се получават, колкото и изтъркано да звучи това клише. Струва ми се, обаче, че клишета има само там, където липсват горепосочените 7 точки от съответната работна програма.
В крайна сметка целта на корабостроителницата е да бъде създаден един нов „Дракон” на базата на старите достойнства на тази забележителна яхта, но с най-съвременни материали и технологии. Специалистите са убедени, че по този начин ще се увеличат рязко динамичните качества на лодката при всички възможни ветрови режими, ще се увеличи използваемата площ на кокпита и ще се рационализира до максимум работата с ветрилата. За тази цел е предвидена една малко по-различна форма на рубката, изключително обтекаема и то благодарение на прецизните изчисления със специални компютърни програми. След многобройни опити в специални хидроканали, специалистите са стигнали до извода, че пълзуните за предното ветрило трябва да бъдат разположени върху покрива на рубката, а не на палубата. Целта на тази промяна е ясна: трябва да се подобри значително „качването” на яхтата при остри курсове. Една друга, на пръв поглед незабележима подробност, е изработката на металната част на кила чрез фрезоване. Много скъпа и много трудоемка изработка, но тя гарантира изключителна прецизност на изделието. Излишно е да споменавам, че всеки детайл се осъществява с помощта на специална компютърна програма, проверявана десетки пъти.
Целта е да бъдат построени два прототипа, които да се различават  значително по своите динамични качества от своя прародител.
И сега за „десерт” най-голямата новина: Тестването на тези две лодки ще стане в края на тази седмица някъде в акваторията пред град Кил, Германия. Екипите се надяват, че всичко ще мине както трябва и никой няма да е разочарован. Нека и ние да им пожелаем пълен успех и с Бога напред!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”