:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ЗАВЪРШИ И ВТОРИЯТ ЕТАП
Успешното завършване на този много тежък за всички яхти етап бе предшествано от сериозната авария на датската яхта, която заседна на риф южно от остров Мавриций, в резултат на което екипажът трябваше да напусне пострадалата лодка.
Холандската яхта Team Brunel и китайската Dongfeng Race Team показаха как трябва да се води тази битка от Кептаун до Абу Даби и то в един доста труден за навигация район от Световния океан.
Почти през цялото време яхтите плаваха „корпус до корпус” и буквално в последните няколко мили холандците успяха да пресекат финалната линия с преднина от само 16 минути! Признавам, че не съм в състояние да си го представя съвсем ясно това постижение, поради което ще си позволя да го повторя още един път: 16 минути разлика между първата и втората яхта след проплавани повече от 5200 морски мили!
За жалост това изключително постижение остана някак си в сянката на случилото се с датската яхта Vestas Wind, която пострада тежко в резултат на сериозна навигационна грешка. В началните дни след аварията се появиха - както винаги става в подобни случаи, безброй версии около това събитие, но след обстоен анализ и преглед на доказателствата бе установено по безспорен начин, че причината е човешка грешка. Прокрадват се, обаче, и мнения, че и някаква грешка в софтуера е изиграла лоша шега на навигатора и шкипера на яхтата. Говори се, например, за хроничното недоспиване на навигатора, който е бил по 20 часа в денонощието пред монитора, но в крайна сметка това е било ежедневието и на неговите колеги от другите яхти. Споменава се - и не без основание! - че става дума за неволна промяна на мащаба на електронната карта, при което подводните скали на рифа буквално „изчезват” от екрана. Да, признават
Щастливият екипаж на победителите минути след пресичането на финала.
Тежко пострадалата датска яхта. Виждат се ясно тежките повреди по корпуса в зоната на кърмата, изпочупените пера на руля и цялата система на управление.
специалистите, това е твърде възможна версия, но пък на борда е имало достатъчен набор и от карти на книжен носител. 
Каквато и да е причината за тази изключително тежка авария, можем само да бъдем радостни, че всичко се размина без човешки жертви и наранявания. Лично за мен поуката е следната: Това може да се случи на всеки, на абсолютно всеки, независимо от неговата квалификация и практически опит.
А ето какво каза в тази връзка главният шеф на регатата, г-н Кнут Фростат: „Плаването в тази част на Световния океан не е като да пътуваш от Мюнхен до Хамбург с кола, която има GPS. Искам да изразя моето искрено съчувствие на членовете на екипажа, като в същото време ще се постарая да направя всичко възможно, за да се установят истинските причини за случилото се. Ще направим опит да снемем яхтата от камъните, но за продължаване и дума не може да става. Повредите по лодката са изключително тежки и никой не е в състояние за толкова кратко време между етапите да ремонтира тази яхта.”
И аз съчувствам от сърце на тези момчета, които дадоха всичко от себе си, но съдбата е била решила друго.

Георги НИКЛЕВ
Специален кораспондент на „Морски вестник”
Снимки: VOR