:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
MASERATI НА БРОЕНИ ЧАСОВЕ ОТ НОС ХОРН
Екипажът се надява, че след 8 или 10 часа ще могат да заобиколят скалата. Всички са много уморени и много мокри, но високият дух не ги напуска. Започнало е да става и доста студено, особено след като са преминали между Фолклендските острови.
Сравнявайки досегашното си постижение с това на „Aquitaine Innovations” може да се каже със сигурност, че италианската суперяхта се намира в много по-изгодно положение. Дано да няма непредвидени аварии или болести на борда!
Въпреки екстремните условия на плоската и почти напълно незащитена от вълните и вятъра машина, всички се държат изключително адекватно и другарски. Този факт се повтаря непрекъснато от всички, които следят много отблизо събитията на борда и ми се струва, че подобно поведение е може би най-важното условие за победа при едно такова плаване.
Непрекъснатите вахти, влагата и студа не са в състояние да намалят волята на международния екипаж за поставянето на нов рекорд. Всеки от членовете има по няколко десетки хиляди  мили зад гърба си и самото  плаване е по-скоро рутина, но лошо би могло  да  стане само ако се развалят отношенията на борда – най-страшното нещо, което би могло да случи на яхта, която плава без прекъсване на такава огромна състезателна дистанция!
Но, да се надяваме че този сценарий няма да се състои и че тези храбри мъже в скоро време ще ни зарадват с вестта, че са обиколили това сакрално място от Световния океан!

Георги НИКЛЕВ
Снимка: Maserati – Soldini
Maserati  в „пералнята”... Така е почти непрекъснато – ден и нощ!