:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
ЕДНА НОВА СКАНДИНАВСКА ХУБОСТ
Това е яхта за мераклии и за такива, които не искат на всяка цена да се състезават. Яхта за две семейства, които обичат природата и всяко заливче в Световния океан, където могат да хвърлят котва и да се радват на живота.
Яхта, която е строена от истински майстори, вложили в нея хилядолетния опит на своите предци и знаещи точно какво трябва, когато си на лодката  във водата.
Фирмата Regina af Vindo имаше преди време известни затруднения, но сега вече всичко е наред и резултатите не закъсняха.
Новата Regina 45 е типичен представител на шведската яхтостроителна школа. Редом с елегантното вътрешно обзавеждане, новото ръководство на фирмата е решило да й придаде и малко по-динамичен характер, изразяващ се предимно в съотношението на баласта спрямо общото тегло. То е 40 %, което си е едно много добро постижение, като се има предвид, че тук става дума за чисто крейсерска яхта, без спортно-състезателни амбиции. Но с известни, все пак, възможности за това.
Новият L-образен кил е основният акцент в тази концепция. Наличието на генакер с цели 150 кв. м. площ допълва желанието на производителя за по-изявени спортни  качества на тази прекрасна лодка.
От снимките, обаче, не е много ясно как точно ще се закрепва генакера, но това ще претърпи вероятно известни изменения и то в посока на тази предна площадка пред релинга, на която вероятно ще бъде монтирано нужното устройство.
Конструкцията на дизайнера Carl Beyer е фокусирана предимно върху сигурността на яхтата и нейната неограничена мореходност. Целият подвижен такелаж е отведен до дълбокия и много защитен кокпит от където лодката би могла да бъде управлявана съвсем спокойно и надеждно. Едно много важно предимство е и ролриф-системата на грота, вградена в самия гик!
Общ изглед откъм десния борд. Личи веднага солидната, мореходна и в същото време елегантна концепция. Много защитен кокпит и леснодостъпни съоръжения за управление.
Просторна палуба. Типичната скандинавска надстройка с много светлина под палубата и максимална защитеност на екипажа. Да тръгнеш с тази лодка, че да не се върнеш ... Но в добрия смисъл на думата, моля!
Просторно и елегантно подпалубно пространство. Съвършена скандинавска изработка на всеки детайл.
Невероятни предимства и сигурност гарантира тази система, стига човек да може да си я позволи. Когато и на форщага е монтирано това устройство (тук, разбира се, я има!), плаването се превръща в неописуемо удоволствие.
Дай Боже, всекиму!
Тази сигурност и мореходност се дължи до голяма степен и на начина, по който са подбрани и монтирани основните горивни и водни танкове. Всички те се намират под пайолите на каюткомпанията в зоната на кила. Предполагам, че тази концепция допринася доста и за извънредно сполучливото съотношение между общото тегло и баласта на яхтата, за което вече стана реч по-горе.
И не само това: вграденият дизелов двигател и всички останали по-тежки съоръжения на тази относително голяма яхта са намират пак в същата тази зона.
Тези изключително авангардни и рационални решения са освободили много място за по-пълноценното използване на подпалубното пространство. От това разпределение може да се види много ясно разликите в жизнения стандарт на отделните нации и дори да се направят известни изводи относно народопсихологията  на тези богати северни народи. Там никой не би позволил дори на тази 14 метрова яхта да се качват повече от 4 души, пък дори и за кратки плавания. Личното жизнено пространство там е свещена величина и никой не би допуснал вмешателство в него.
И въпреки всичко е предвидена и една съвсем малка кабина за гости, намираща се на левия борд, вляво от входния трап.
Съществуват, естествено, и много други опции, но те трябва да се коментират индивидуално с фирмата - производител. Това се отнася и за материалите, от които е направена яхтата.
Цената все още не е обявена.

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ :
1. Дължина - 13,87 м.
2. Дължина на водолинията - 12,53 м.
3. Широчина - 4,28 м.
4. Газене - 1, 95 м.
5. Тегло - 14 тона!
6. Грот -  54 кв. м.
7. Стаксел -  45 кв. м.
8. Генакер  - 155 кв. м. !
9. Двигател   - 75 к.с. Съществуват и други опции.

Георги НИКЛЕВ
Снимки (компютърни модели): Производителят