:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВАТА ПРЕМИЕРА НА JEANNEAU  (ИЛИ МАЛКО
ЗА ЖЕНИТЕ И ЯХТИТЕ)

Две съществителни са винаги от женски род: жената и яхтата. Между тях има много прилики, но и съществени разлики. Ще започна с приликите, тъй като съм човек с ярко изразено положително мислене.
Жените и яхтите са нежни, чувствителни, деликатни (не всички жени !), дискретни (само яхтите!) и много себераздаващи се. Напълно себераздаващи се са,обаче, само яхтите, а жените - докато свършат парите на банкоматите, наречени за краткост съпрузи. За вярност може да се говори единствено при яхтите и то действително „до гроб“.
И двете дами обичат много хубавите жилища, каюткомпаниите, кухните и камбузите, шикозните тоалетни и галюни. А за да се видят тези красоти трябва и подходящ вход към прекрасното жилище, който при яхтите се казва „входен люк към подпалубното пространство“. А както се знае, входните врати са като очите на човека: издават неговия вътрешен свят, ценностна система, терзания, мъки и несподелени копнежи.
И то, че се приближаваме вече към днешната основна тема: Новата Jeanneau 54 на едноименната френска яхтостроителница. Елегантна и стремителна както винаги, тя прави впечатление с доста раздвижената и на пръв поглед странна архитектура на входния й люк. Тази относително нова концепция улеснява много влизащите в рубката, разширява или най-малкото не пречи на вътрешното разпределение, а и дава много голяма сигурност на екипажа, който се намира в кокпита. Засечката, която се получава между задната преградна стена на рубката, входния люк и двата борда на кокпита дава отлична възможност за почивка на палубата и то без никакво притеснение от неволно падане при силен крен или при други обстоятелства. Пази дори и завет, ако човек е легнал да поспи час - два в кокпита. Тези, на пръв поглед дребни подробности, показват всъщност разликата между истинските неща в яхтостроенето  и ... ширпотребата (ужасно социалистическо словосъчетание !). Като казах „ширпотреба“, та чак през компютъра ми замирисва на онези сърцераздирателни „магазини“, в които имаше по една тава с пирони и една с вмирисано сирене. И нищо друго.
А френските корабостроители познават в детайли тези разлики и това си личи веднага - спор няма. Друго, което прави впечатление в новата „54“-ка на фирмата, са доста големите фенестрини по корпуса и рубката. Тази тенденция, впрочем, не е от вчера,  и продължава във възходяща градация.
В зоната  на кърмата няма особени изменения спрямо предходния модел от същия клас.  Липсва характерното (и екстремно в някои случаи) уширение на транеца, поради което е монтирано само едно перо на руля. Това гарантира класически и много елегантен
вид на яхтата, така характерен за тази марка.
Красива и елегантна, с прекрасни обводи и „изчистена“ от всичко излишно палуба. Това е новата премиера на Jeanneau .
За този входен люк става дума. Много рационален и удобен за всички на борда.
Френски шик и много, много светлина. Мнозина от нас биха се радвали, ако на сушата биха имали подобно обзавеждане, но това е друга тема. Нека първо да оправим съдебната -  с извинение! -  реформа, пък после ще му мислим ...
От друга страна по този начин се получава един много привлекателен и уютен дизайн в зоната под кокпита. Не бива все пак да забравяме, че става дума за крейсерска, а не за състезателна яхта, където всеки милиметър може и трябва да бъде използван най-рационално за едно комфортно плаване.
Конструкторът е „изчистил“ максимално палубата, като всички обслужващи лодката фали и шкоти са прокарани в специални тунели под външната обшивка. Това има, разбира се, своите плюсове и минуси, но във всички случаи облекчава много прехода от кърмата към бака и обратно, без да пречи никому. Цялото управление на лодката е концентрирано максимално близо до транеца и около двата щурвала. С чиста съвест бих могъл да кажа, че е сторено „Всичко за човека!“, както гласеше един просташки лозунг от (не)далечното ни минало.
С тази яхта биха могли да плават много малки и много големи екипажи, но всички ще се чувстват отлично. Тази многофункционалност е едно от многото „тайни оръжия“ на френските конструктори и дизайнери и те ги използват, слава Богу, блестящо.

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ :
1.Дължина: 16,16 м
2.Широчина: 4,92 м
3.Тегло: 17,2 тона
4.Газене: 2,24 / 1,77 м
5.Ветрилна площ на остър курс: 123 кв. м
6.Двигател : 75 к.с.
7.Цена ? Че кой пита за такива подробности , когато си купува яхта? И то такава ...

Георги НИКЛЕВ,
специален кореспондент на „Морски вестник“