:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ОТКРИХА ОСТАНКИТЕ НА НЕМСКАТА
ПОДВОДНИЦА U-576

На 15 юли 1942 г. немската подводница U- 576 потапя във водите на Атлантика край бреговете на Северна Каролина никарагуанският търговски кораб „Bluefields” и изважда от строя още два кораба на Съюзниците.
Най-неочаквано 72 години по-късно група изследователи откриват на около 25 мили източно от американския щат останките на подводницата и потопеният от нея транспортен кораб. Останките на двата съда лежат на океанското дъно, отдалечени само на около двеста метра един от друг, като мълчалив символ на човешкото безумие.
Сътрудниците на National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA) са установили, че състоянието на двата кораба е повече от задоволително. Ръководителят на звеното, занимаващо се с откриването и изследването на потопени по време на Втората световна война кораби, г-н Джо Хойт, е на мнение, че „това откритие е от съществено значение за оформянето на цялостната картина на  бойните действия в Северния Атлантик по време на войната”.
Строежът на U – 576 (тип VII C) започва на 8 януари 1940 г. и принадлежи, според специалистите в тази област, към най-важния клас немски подводници. От този клас са построени общо 600 броя, които представляват всъщност гръбнака на немския подводен флот. Тези подводници са имали възможност да достигат без проблем бреговете на САЩ, в случаите, разбира се, когато са били зареждани един или два пъти по време на плаването с гориво, боеприпаси и всичко необходимо за екипажите.
На 1 септември 1941 г. подводницата влиза в състава на ВМС на Германия и за неин командир е назначен капитан-лейтенант Hans – Dieter Heinicke. Подводницата осъществява общо четири бойни плавания без да понесе никакви загуби на личния състав и на материалната част.
По време на своето пето далечно плаване, подводницата успява на 14 юли 1942 г. да осъществи контакт с конвой KS – 520, състоящ се от 19 транспортни кораба и 5 стражеви кораба, охраняващи конвоя. Действието се развива на около 20 мили източно от нос Хатерас. Командваната от  Хайнике подводница е била на път към своята временна база в St. Nazaire – Франция, когато вероятно съвсем случайно забелязва конвоя. Това твърдение е подкрепено и от прихванатият дни по-рано от английското разузнаване радиообмен между подводницата и командването на Германския флот, в който се съобщава за възникнали технически проблеми на борда.
Независимо от техническите неизправности, Хайнике решава да атакува конвоя, изважда от строя два
Сонарната снимка показва достатъчно ясно останките на потопената подводница. Състоянието на корпуса е повече от задоволително.
Капитан-лейтенант Ханс-Диетер Хайнике (вляво) е командвал подводницата малко повече от година и загива с целия си екипаж.
U-576 излиза на своето първо бойно плаване на 6 октомври 1941 г.
кораба, а малко по-късно потапя с пряко торпедно попадение и „Bluefields”. Американските бойни кораби от своя страна атакуват подводницата, но не успяват да й нанесат сериозни поражения.
На помощ са извикани два преследвача на подводници Vought OS2U „Kingfisher”, които в крайна сметка успяват, според някои изследователи, да потопят повредената подводница.
Съществува обаче още една версия за потапянето на U-576. Транспортният  кораб „Unikoi” е бил въоръжен с едно 75 (или 85 мм) оръдие, с което екипажът открива огън по перископа (!) на подводницата, което е според тях е довело до потъването й. Други пък са на мнение, че „Unikoi” е таранил подводницата, но тези твърдения са се оказали напълно безпочвени след обследването на корпуса на подводницата на дъното на океана.
Правителството на Федерална Република Германия е заявило официално пред NOAA, че не проявява интерес към изваждането на останките на подводницата от дъното на океана.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”