:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ЗАПОЧНА И ВТОРИЯТ ЕТАП
При изключително променливо време, така характерно за Кейптаун, седемте яхти напуснаха Table Bay. Огромен брой изпращачи и любители на яхтинга наблюдаваха с интерес старта на тези прекрасни яхти и техните екипажи. След почти непрекъснатата двуседмична работа по почистването на корпусите, подмяна на повредени части от такелажа и рангоута, след обстойните анализи на плаването от Европа до Южна Африка, участниците в тази грандиозна регата поеха на изток. Зони на пълно безветрие и такива със сила на вятъра до 40 м/сек бяха първите трудности, с които се сблъскаха екипажите през първите няколко часа след началото на втория етап.
Точно под хълма Тейбъл се образуват тези „клопки” за яхтсмените, които искат да се ориентират възможно най-бързо към Индийския океан. Не беше по-различна атмосферата и тази година, когато седемте яхти трябваше да пресекат бързо стартовата линия за втория етап и да поемат към новите предизвикателства. И то без никакъв „пардон” по отношение на физическите и психическите натоварвания на екипажите. Всеки кара на предела на своите възможности, като не се жали и материалната част. Всички, които имат отношения към океанския яхтинг знаят какво би могло да се очаква под и около Мадагаскар. Силни течения, непредсказуем вятър от всички посоки и високи вълни са само част от „менюто”, което предлага Океана.
В първите часове след старта седемте яхти плаваха почти една до друга, стремейки се да се откъснат бързо от влиянието на ветровете, идващи от брега около нос Добра Надежда, за да поемат после по генералния курс.
Да се надяваме, че и този етап ще премине без здравословни проблеми и значителни материални загуби. За останалите на сушата любители на яхтинга във всичките му невероятни разновидности, остава радостта от съзерцаването на прекрасните снимки от тази грандиозна регата.
Георги НИКЛЕВ
Много силен вятър веднага след старта. Двата рифа на грота бяха абсолютно необходими за всички яхти.
Китайската яхта „Dongfeng” на остър курс, обгърната от воден облак. Красота, неземна красота!
Всички са устремени към поворотния буй, след който следва Индийския океан.
Е, и това се случва, но шкиперът Caudrelier от „Mapfre” ще трябва да падне малко, за да облекчи натиска върху левия бакщаг.
Огромно напрежение около поворотния буй. При този вятър всяко погрешно решение би довело до непредвидими последствия.