:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВИЯТ ПЛАВАТЕЛЕН КАНАЛ НА ЦЕНТРАЛНА
АМЕРИКА

Наричат го още „Червеният канал”, който, разбира се, ще бъде финансиран отново от Китай. Новият воден път, предвиден да свърже Атлантика с Тихия океан, ще се изгради изцяло върху територията на Никарагуа и ще бъде основен конкурент на Панамския канал. Договорите са вече подписани, като водещата роля и този път се пада на „Поднебесната империя” и на нейните съвсем земни и мощни инвеститори. Както се казва, „вече нищо голямо не може да се случи на Земята без участието на Китай”.
За построяването на това огромно съоръжение се предвиждат  първоначални инвестиции в размер на около 40 милиарда долара, но специалистите са на мнение, че това е една твърде скромна сума, като се има предвид размерите на този бъдещ канал и условията, при които той ще се строи.
При всички случаи, обаче, неговото строителство започва през м. декември т.г. и се очаква да бъде завършен най-късно до края на 2020 г. Всичко звучи много добре, въпреки че все още не е взето окончателното решение, кой от  възможните варианти  ще бъде реализиран. А те са цели пет: Най-късата отсечка е с дължина 263 км, а най-дългата – 312. За сравнение, трябва да се отбележи, че Панамският канал е дълъг само 80 км.
Концесията се дава на китайското предприятие HKND за срок от 50 години, с опция за още толкова и дялово участие от 49 %. Собственикът на консорциума, г-н Ванг Йинг се задължава не само да изкопае канала, най-общо
Ясно се виждат възможните варианти за реализирането на този грандиозен проект. Дано пусковият срок бъде спазен, тъй като според едно проучване на Lloyd`s, до 2030 г. товарообменът по море ще бъде удвоен!
казано, но и да построи огромна по мащабите си безмитна търговска зона, голямо международно летище и дълбоководно пристанище. Не на последно място би трябвало да се прибавят и разходите за уникалната инфраструктура на съоръжението и то в местности, където в буквалния смисъл на думата до този момент не е стъпвал човешки крак.
Споменавам тези подробности, тъй като на фона на огромната отдалеченост на страната - инвеститор от обекта, напълно недостъпната в повечето региони местност и много други фактори от местен характер, сумата от 40 милиарда изглежда доста скромна. Една част от канала, разбира се, ще бъде на практика във водите на Никарагуанското езеро (или „море”, както самите никарагуанци го наричат), но въпреки това мащабите са доста впечатляващи.
В същото време и Панама, виждайки в лицето на бъдещия канал една огромна конкуренция, започва активно да работи по разширяването на своя воден път, свързващ двата океана. Но в това няма нищо лошо, тъй като конкуренцията е единствената двигателна сила на прогреса и само който е разбрал това, ще постигне успехи в своите начинания. А китайците са изключително умни и креативни хора и едва ли ще се опитат да опровергаят тази извечна истина.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”