:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
КОЙ ЩЕ СПАСИ „ARGO”?
Само една малка част от старите дървени яхти по света, строени преди Втората световна война са в относително добро състояние. А още по-малко пък са тези, които все още са на вода, продължават да плават и да радват хората.
Един от прекрасните образци на подобни дървени съдове е тази английска  яхта, спусната на вода през далечната 1931 г. в корабостроителницата Stow&Son. Тя е петнадесетата по ред от общо над 1000 лодки, за които се знае със сигурност, че са конструирани в миналото от John Laurent Giles, една личност, за която все още се говори с възторг от неговите почитатели и наследници. Неговите яхти са се отличавали с изключителната си мореходност, елегантност, високо качество на изработката и редица екстравагантни детайли. За жалост, обаче, само една много малка част от тези прекрасни яхти са оцелели до ден днешен.
„Argo” е плавала в почти всички световни океани, като дълго време е била някъде в Югозападна Африка, без да се знае много за нейните собственици през този период,както и за нейните плавания. Преди около 25 години яхтата е превозена до Европа, реставрирана до известна степен в Германия, но с това се слага (за сега!) край на работата по окончателното саниране на тази забележителна лодка. Трябва да кажа, че корпусът е реставриран почти изцяло, като е сменена цялата външна обшивка на корпуса. Голяма част от флорите и стрингерите са подменени. Подпалубното обзавеждане е почти  готово, но ... парите свършват и този проект замира.
Нещата стават още по-зле, когато собствениците на халето, в което лодката е преседяла доста години, решават да го съборят и молят яхтата да бъде преместена колкото се може по-скоро. Това, както се знае, е една ужасна вест за всеки, който строи или ремонтира яхта, но в случая обстоятелствата го налагат. Поради тази причина собственикът на яхтата се обръща към цялата яхтена общественост с молба някой любител на този вид яхти да продължи с ремонта, като за целта има осигурен достатъчно прекрасен дървен материал, а и цялото оборудване е в наличност.
Пиша всичко това, тъй като съм минал вече доста отдавна по този път и се чувствам дълбоко съпричастен към неволите на тези доблестни хора. Ако някой от родните яхтсмени има желание и възможности (!) да довърши този проект, моля да се обади в редакцията на „Морски вестник” за повече информация.
И да не забравя: Яхтата е дълга 11 метра и широка 3.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Яхтата „Argo” на ход. Елегантен силует, прекрасни обводи, дълбок и много функционален кокпит, както и  високо качество на изработката на всички детайли.
Така изглежда към този момент корпусът на яхтата. Външната обшивка е от много качествена дървесина и е изработена  изключително професионално от германските корабостроители.
Ветрилното стъкмяване и вътрешното разпределение  на „Argo”. Висока мореходност  и надеждност. Формата на рубката и нейната височина е съобразена с условията на Северния Атлантик, но в същото време дава голяма свобода за работа с ветрилата пред нея.