:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЯХТАТА CODE 1 - НОВАТА ФРЕНСКА КРАСАВИЦА
Красотата е много трудно нещо. Не само за съзерцание, но на първо място за нейното сътворение. Много малко са хората на този свят, които Бог е посочил с пръст, но със сигурност французинът Michel Douville de Franssu е един от тях.
Това той го доказа още когато на бял свят се появи яхтата CODE – 0, за която писах миналата година, и стана причина за небивал фурор в средите на истинските естети. Още тогава предвидих, впрочем, че това ще бъде само началото на една необикновена серия фини, изтънчени, бързи и свръхелегантни яхти, които ще грабнат умовете на истинските ценители. Така и стана.
Фирмата на г-н de Franssu „Black Pepper” предлага новата CODE – 1 на една строго определена прослойка клиенти, а не е ориентирана към масовия потребител. Тук, разбира се, не става дума за някаква форма на сегрегация по отношение на клиентелата, но тя – яхтата – просто не е за всеки. Не става дума само за цената ...
Какво е характерното за новата суперяхта? На първо място бих искал да отбележа, че е обърнато повече внимание на вътрешното обзавеждане, което е и много екстравагантно , и много по-функционално от първия модел. Тук, разбира се, играе голяма роля и доста по-осезателната  дължина на новия съд, но са вложени и много повече усилия в чисто дизайнерско отношение. Има място за спане на 6 души екипаж, камбуза и галюна са оформени по един, бих казал, екзотичен  начин, който придава на подпалубното пространство един особен привкус. Така ще изглеждат вероятно след време пътническите кабини на космическите кораби.
Иначе всичко по лодката е от карбон. Абсолютно всичко! И никак не е чудно, че цялата лодка с дължина 12 метра тежи само 4 тона, от които 2,2 т. са за „сметката” на кила! Плавниковият кил, впрочем, както и при по-малката CODE – 0, е хидравличен и само с натискането на едно копче газенето може да се намали от 3 м. на 1,20 м.
Друга характерна особеност на новата яхта е способността на кокпита да се преобразява в зависимост от това дали екипажът е на регата или само се плацика в залива за радост на простосмъртните зяпачи на брега. Седалките могат да бъдат сведени до минимум, с което теглото се намалява още повече или се пък използват само част от тях. Помислено е буквално за всичко и са възможни всякакви опции, в зависимост от вкусовете и вижданията на бъдещите клиенти.
А ние ще имаме възможността да я видим „на живо” едва към края на годината.

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
1. Дължина: 12,00 метра
2. Широчина: 4 метра
3. Газене: 1,20  до 3,00 метра
4. Тегло:  4 тона
5. Баласт: 2,2 тона / 55% ! /
6. Генакер:  140 кв.м.

Георги НИКЛЕВ
Снимки: фирмата производителa
Ако можех, щях да напиша новата опера „Летящият французин”, но не мога ... Мога да кажа само, че така изглежда CODE – 1 под генакер. Честити ще бъдат тези, които ще карат тази яхта и тяхно ще бъде царството земно!
Ветроходецът с кралското семейство.
Част от подпалубното пространство на новата яхта. Ясно се вижда мощното укрепване на пространството около кила, който при необходимост може да се прибира до известна степен по хидравличен път. Въпреки неизбежността на т.н. „швертова кутия”, тя не стои грозно в пространството. Над флорите ще има, разбира се, и пайоли, а може би не ...? Ще видим в края на годината.