:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
КОКАИН НА БОРДА НА ГЕРМАНСКА ЯХТА
„Внимание! Тук боен кораб на френските ВМС. Яхта „Есмералда“, свалете, моля, ветрилата и се пригответе за проверка!“ Тази команда е прозвучала в ефира минути преди специалните части да се качат на борда на яхтата.
Френската фрегата подхожда внимателно към ветроходния съд, гумената лодка е спусната светкавично и след минути полицаите откриват небрежно скритите 100 кг чист хероин, превозван от двучленния екипаж.
Действието се развива преди няколко дни на около 215 мили югоизточно от остров Мартиника. След съгласуване с германските власти, французите решават да проверят яхтата, следена впрочем, от доста дълго време.
Членовете на екипажа, двама германски граждани, съответно на 41 и 50 години, са тръгнали от Суринам, но яхтата е регистрирана в Хамбург.
Прокуратурата в Хамбург е била издала своевременно заповедите за арест и в скоро време заподозрените в организиране на международна банда за пренасяне на наркотични вещества ще бъдат прехвърлени в следствения арест в Хамбург.
Според специалисти в тази област, цената на черния пазар в Европа за подобно количество чист хероин би била около 6,5 милиона евра. Дори и минимална част от тази сума би съблазнила много хора, които се надяват на бърза и лесна печалба.
Резултатът, мисля си, е винаги един и същ, когато Лакомията се събере с Простотията. Рано или късно!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник“
Минути преди специалните части да се качат на борда на яхтата.
Кратката пресконференция, организирана след залавянето на наркотрафикантите.