:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ST. BARTS BUCKET 2014 - РЕГАТАТА НА МНОГО
БОГАТИТЕ

В луксозните яхтени пристанища на Карибите суперяхтите не правят много голямо впечатление, но когато стане дума за състезание между тях, нещата рязко се променят.
Този каменист остров е олицетворение на всичко най-скъпо и най-екстравагантно, което може да се види и на суша, и на вода. Най-малката яхтичка там е с дължина само 27 м., а най-голямата - около 60... Като подчертавам дебело, че става дума само за ветроходни яхти, а не за онези моторни бандури с басейни, джакузита и разни други глезотийки.
При тази регата няма особено значение кой ще бъде първи и кой последен, но важното е да се покажеш кой си и какво имаш на борда, под борда и над него, как са облечени екипажите и колко тона шампанско и раци ще бъдат качени по лодките. И са прави хората! На когото не му харесва тази житейска подредба, моля, да не гледа. Едно партийно говедо, впрочем, ни разказваше преди много години с пяна на устата, че богатите били много нещастни и самотни и само в равенството между хората било истината. Никой не му вярваше, разбира се. А като гледам, на нито една от тези яхти не видях нито самотен, нито нещастен човек. А всички със сигурност са доста богати, дай  Боже всекиму!
Всъщност тази година се получи едно доста добро състезание, тъй като и без това екипажите са съставени предимно от професионалисти, които карат както трябва и нещата се получиха. А и метеоусловията бяха отлични - силен вятър, добро вълнение и прекрасно оборудвани яхти.
Предлагам на читателите на „Морски вестник” една палитра от прекрасни мегаяхти, които иначе доста рядко биха могли да се видят заедно на едно място.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”

Снимки: Карло Борленги. Великият Борленги, който е винаги там, където трябва!
Доста абитуриенти ще се затруднят да преброят точно колко души екипаж има супермодерната английска яхта. От пръв поглед се вижда, че са повече от 12 ... и задачата става  с повишена трудност.
Борд до борд към финала! Много силно време дори и за тези огромни яхти.
Сила на вятъра - 25 възла. Само като види човек размерите и изработката на гиковете на двумачтовата „Marie”, веднага се сеща за какво става дума ...
Класика и суперлукс в едно. Какво повече? И нито един самотен или нещастен на борда ...
Все пак е състезание ...