:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ: 1737 ЯХТИ НА СТАРТ!
Кратко четиво за спортни функционери,
градоначалници и „водещи” яхтклубове


Не, няма грешка! Не става дума за броя на участниците в тази регата, а за този на яхтите! Повтарям числото с думи, за да не остане никакво съмнение в достоверността на написаното от мен: хиляда седемстотин тридесет и седем!
При това не за целия летен сезон, а само за участие в една единствена заключителна регата, проведена пред Триест. В правилника за провеждането й нямаше никакви ограничения във възрастта на участниците, както и в размера и вида на ветроходните съдове .
ВСИЧКИ ЯХТИ СТАРТИРАХА ЕДНОВРЕМЕННО! Някои от ветроходците бяха доста над седемдесетте, но имаше и петгодишни. И въпреки това всички се състезаваха въодушевено и всеотдайно до край, въпреки много слабите времена по време на цялата регата. И никой не беше недоволен, никой не си позволи да се присмива на „малките” лодки, да гледа надменно и с премрежен поглед, никой не завиждаше на огромните 20 и 30 метрови яхти, оборудвани с „най-новото и най-скъпото”, както се казва в подобни случаи. Добронамереност и учтивост, съчетани с типичната за региона елегантност във взаимоотношенията - това всъщност беше най-характерното за тази завършваща сезона регата. Нямаше почти никакво значение кой е първи, кой втори и т.н. Е, в протоколите бяха вписани и победителите, и последните, разбира се, и бяха раздадени и наградите, но това не беше най-важното. Наградите бяха връчени от „стари морски вълци”, а не от издухани силиконени флигорни с празни погледи, както се случва редовно в една друга държава ...
След награждаването всички екипажи (повтарям: около 20 000 души!) и три пъти по толкова местно населене и туристи станаха свидетели на един неописуемо красив и напълно спонтанен празник! Песни, танци, усмивки, безброй светлини. И всичко това – от душа и сърце. А Триест е само на хиляда и
Така изглежда един масов старт (една съвсем малка част от него!) на повече от 1700 яхти с над 20 000  яхтсмени ... Заслужава си тази снимка да бъде разгледана много внимателно. И обстойно анализирана. Ако има от кого, естествено.
Най-бързата до този момент ветроходна яхта в Средиземно море и победителка в регатата – „Esimit Europa 2”. По време на старта яхтата даваше коректно път на по-малките от нея и чак след това показа възможностите си.
малко отгоре километри от ... една друга държава.
За трети пореден път, впрочем, 30-метровата „Esimit Europa 2” пресече финалната линия. Водената от немския шкипер Йохан Шуман макси-яхта  пристигна, както се и очакваше, с преднина от 35 минути пред втората лодка и то след гонка, дълга само около 16 мили при почти пълно безветрие. Без никакво съмнение бих могъл да кажа, че в момента „Esimit Europa 2” е най-бързата ветроходна яхта в Средиземно море. Воденият от Шуман  Esimit Sailing Team е съставен от млади и много амбицирани  яхтсмени, за които - повярвайте ми ! - в скоро време ще се чуят много добри неща, свързани със световната ветроходна сцена.
След финала Шуман сподели, че в този случай класирането едва ли има особено значение. Най-голямото предизвикателство за всички яхти са били минутите преди този уникален старт при наличието на това необикновено голямо количество яхти. Яхтсмени с 50 годишен стаж зад гърба си споделиха след финала, че до този момент не са виждали подобен старт.
Но нека да се върнем към регатата. Тя е последната за този сезон, поне за непрофесионалната част от участниците, но дори и самите организатори са били поразени от този огромен интерес към нея. Въпреки този колосален брой яхти и над 20 000 (!) участници, всичко беше организирано перфектно и нямаше  нито една по-сериозна авария.
Имах чувството, че действието се развива в друго измерение, но като  гледах отново и отново картата, видях за сетен път, че не става дума за друга планета, а само за други ценности и разбирания за живота.
Дори не се и опитвам да правя сравнения с други федерации по ветроходство, яхт-клубове, ветроходни календари и пр. Всеки, който е малко или повече „в час” по тези въпроси, ще може сам да си направи изводите.
Ако може и желае, разбира се.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Л. БОЛЕ