:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ROLEX SYDNEY HOBART – ЗА 68-И ПЪТ!
Позволявам си на първо място да поздравя всички българи с Рождество Христово и особено онези, които се намират в далечна Австралия! Да сте живи и здрави, скъпи сънародници, и нека се сбъднат всички ваши желания и надежди!
И така: на 26.12., сряда, в 13 ч. местно време в Сидни започва поредното издание на една от най-грандиозните регати в света: Rolex Sydney Hobart Yacht Race! В състезанието ще участват общо 77 яхти от най-различни класове и постройки, но най-забележителното в цялото събитие, според мен, е присъствието на г-н Syd Fisher, който ще премине дистанцията за 44-и път! Невероятно! За моите твърде ограничени и скромни представи това е едно наистина уникално постижение на този достоен човек! Пожелавам му от сърце още дълги години да е здрав и да се радва на прекрасната си страна и на този вълшебен океан около Австралия!
Фаворитите за първото място са, както обикновено, известните 30 метрови макси-яхти „Wild Oats IX”, „Ragamuffin – Loyal“ с г-н Фишер на борда, „Wild Think” и „Lahana”. Тези четири състезателни машини от най-висок ранг ще се борят за победата. Погледите, обаче, на организаторите и огромната публика са насочени към Bob Oatley и неговият екипаж, които са на „Wild Oats”. Това е яхтата, която от 2005 г. насам държи рекорда за най-бързо преплаване на дистанцията – 1 ден, 18 часа, 40 минути и 18 секунди! А Боб има да си „връща” на конкуренцията и за минагогодишната си загуба в същата регата. В Австралия яхтинга е издигнат в култ и подобна „загуба” там се помни дълго време.
Миналата година победи „Investec Loyal“ или сегашната „Ragamuffin – Loyal”. Метеопрогнозата е - както винаги за този регион – доста разнообразна. В залива на Сидни преди старта прогнозите са за леки ветрове от SO, които след излизането в океана може да се окажат насрещни за всички участници. В началото на следващия ден се очакват ветрове от NO и това ще позволи на участниците да вдигнат големите спинакери и да увеличат значително скоростта. Следващата фаза ще настъпи, когато вятърът обърне от запад и по всяка вероятност ще се засили значително. Във всички случаи, обаче, се очаква едно много напрегнато и пълно с изненади до последната секудна състезание.
Дано да няма непредвидени изненади и всички екипажи да завършат живи и здрави тази – простете за клишето! – култова за всички яхтсмени по света регата!
Очаквам развръзката с огромно нетърпение !

Георги НИКЛЕВ
Снимки: Даниел Форстер/Ролекс
Г-н Сид Фишер, един от символите на тази регата.
Миналогодишният победител „Investec - Loyal”, плаваща сега под името „Ragamuffin - Loyal“.
Старт в залива на Сидни.