:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НЕВЕРОЯТЕН ФОТОРЕПОРТАЖ ОТ ИЗПИТАНИЯТА
НА ЯХТАТА ОТ НОВИЯ СУПЕРКЛАС VO 65

Честито Рождество Христово!
Пожелавам от сърце на всички привърженици на морската идея здраве и много успехи в живота!
С настоящата зимна импресия бих искал всички да се почувстват по-весели, позитивни и благосклонни към околните и към себе си.
И нека Бог да е винаги с нас!

През 2014 г. околосветската регата VOR ще бъде проведена с новите яхти VO 65, за които вече писах, но ще спомена само, че всичко се прави с оглед максималната сигурност на екипажите по време на страхотното плаване, което предстои да проследим, когато му дойде времето. Яхтата е с цели 5 фута по-къса от предишните „адски” машини VO 70, но е значително по-лека, по-маневрена и дори по-бърза, въпреки намалената дължина на водолинията. Вложените в тази лодка супертехнологии са оказали огромно влияние върху цялата концепция на този уникален ветроходен съд. Екипажът е намален с двама души и това ще снижи значително както напрежението на борда, така и разходите на  спонсорите и организаторите!
От новия суперклас VO 65 е построена и изпробвана в почти всякакви условия само една яхта, като имам честта и удоволствието да предложа на читателите на „Морски вестник” запомнящи се кадри от това плаване.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Новата VO 65 в режим на сърфиране.
Изпробвани са всички възможни варианти с ветрилата. Тук яхтата е на много остър курс само на стаксел, сложен на бейбищага и грот.
На халфвинд с ветрилото, наречено „Code 0”, закачено за „хобота” и яхтата тръгва много здраво напред.
Така изглеждат нещата от високо, когато яхтата е на пълен ход.
Цялата кърма заедно с двете пера на руля са високо над водата.
Няма компромиси в оборудването! Всичко е направено само с една единствена цел: Победа!
Навигацията и медийната зона са на пълен кардан. Удобствата за екипажа са сведени до абсолютния минимум! Девизът е само един: Махайте всичко, без което също може да се живее на борда! Всичко трябва да е много леко и много здраво.