:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВАТА УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧНА ПЛАТФОРМА НА
SAILING ACADEMIE – B&G

Едно опресняване на знанията никога не е излишно. Това важи особено за непрофесионалните ветроходци у нас, които по обясними причини нямат непрекъснато пряк контакт с Морето. Но и тези, които са постоянно там, ползват, общо взето, пособия, които не са особено актуални. Знам, че се изразявам твърде деликатно и меко, което в никакъв случай не е моят стил, но не искам тук и сега да се впускам в обяснения защо това е точно така. Всеки може да си отговори на тези въпроси, който е запознат с темата.
Гореспоменатата фирма предлага безплатно своята страница, в която много точно, разбираемо за всички и опростено е описано какво трябва да се направи преди заплануваното плаване, как се води прокладката, как се борави с новите навигационни уреди и пр.
Новата платформа на име Online Sailing Academie предлага кратки, но изключително иносказателни и прецизни видеоанимации, в които са представени реални ситуации при боравене с ветрилата, тактически постройки при вземането на решения, работа с най-новите навигационни уреди и периферни устройства.
Основният акцент пада все пак върху състезателната част на ветроходството, но и „неделните” ветроходци имат възможност да обогатят своите познания с нови тактики и техники при воденето на яхтата.
За правилното ползване на тази прекрасна платформа е необходима само регистрация и някои основни познания по немски език, разбира се. С помощта на специално подбрана матрица всеки може да избере желаната от него тема, да реши поставената задача и накрая да провери своя резултат.
Всеки, който е преминал успешно съответното ниво, получава малък подарък от фирмата!
Дано се намерят и у нас двама – трима сърцати и кадърни (а такива има много!) IT-специалисти – яхтсмени, които да сътворят подобно помагало! Със сигурност ще бъде „на полза роду”, както казваше един наш известен циркаджия от недалечното минало.
www.bandg.com/academy

Георги НИКЛЕВ,
специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: Navico
Анимирани обяснения на някои основни положения във ветроходството. И не само „основни”!
Ветроходецът с кралското семейство.
Матрицата дава достъп до почти всички лекции по темата.
В края на всяка лекция всеки може да провери своите резултати.