:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ОКЕАН, ПЪЛЕН С НАДЕЖДИ
На повече от половин милион души само в Европа се налага да чуят ужасната диагноза „MS”. Това е медицинският израз за множествената склероза, болестта „с 1000 лица”, както я наричат специалистите.
Заболелите от тази коварна болест нямат почти никакъв шанс за окончателно излекуване, оставайки приковани към леглото до края на живота си и то при пълно съзнание. Но има и добри хора на този свят, които са се съюзили  да помогнат поне малко на нещастните болни, показвайки им по един уникален начин красотите и предизвикателствата на Световния океан.
Преди няколко седмици в Копенхаген стартира ветроходната регата „Oceans of Hope”, в чиито екипажи имаше много заболели от Multipler Sklerose (MS), придружавани от специално обучени за целта именити яхтсмени от целия свят.
Флагманският кораб на регатата е датската яхта „Oceans of Hope”, специално оборудвана и пригодена за нейния храбър и всеотдаен екипаж. Организатор на това грандиозно събитие е всъщност датската фондация „Sailing Sclerosis Foundation”, изградила в Дания широка мрежа от свои спонсори и привърженици и имаща за цел да върне вярата в живота на заболелите предимно млади хора.
Околосветската регата, която ще продължи около 17 месеца, ще посети повече от 20 пристанища по света и ще направи опит да привлече вниманието на повече правителства и организации, занимаващи се с проблемите на страшната болест.
Основен инициатор на този хуманен проект е д-р Микел Антонисен от университетската болница в Копенхаген. Той се занимава десетки години с болни от MS, като в същото време е и известен яхтсмен в своята страна. Той поема инициативата за провеждането на това околосветско плаване още през 2013 г., когато вижда как негов личен приятел и страстен почитател на ветроходните спортове се разболява и остава прикован към инвалидния стол. Лекарят прави всичко необходимо, за да може неговият приятел да преодолее поне до известна степен отчаянието и депресията, посвещавайки цялото си свободно време и средства на тази високохуманна кауза .
Отказвайки се от каквито и да е аналогии с други държави, правителства и народопсихологии, бих искал да пожелая от сърце пълен успех на тази уникална регата и особено на нейните храбри и всеотдайни екипажи!
Дано Бог им дари изцеление, което те напълно заслужават. Напълно съм убеден, че и Той вижда усмихнатите и ведри лица на младите хора.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Шкиперът на „Ocean of Hope” Ехвалд Хансен.
Флагманският кораб на околосветската регата. Изключително здрав и специално пригоден за целта съд, на борда на който има достатъчно медицинско оборудване за всички членове на екипажите.
Това е д-р Микел Антонисен – инициаторът  на това безпрецедентно събитие в световното океанско ветроходство.