:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НОВОТО ДЕТЕ-ЧУДО НА СВЕТОВНОТО КРЕЙСЕРСКО ВЕТРОХОДСТВО
На 16 години холандката  Лаура Декер постигна целта си – обиколи сама света с яхта!
Лаура завърши околосветското си плаване с двумачтовата яхта „Guppy” на карибския остров Св. Мартен, но ... не влезе в книгата на Гинес. Причината е повече от прозаична, но и много разумна, както отбелязват повечето наблюдатели и специалисти.
Издателите на книгата за рекордите са на мнение, че ако беше признат и този рекорд, това би довело до едно неконтролируемо „наддаване” на рекордите от подобен род. Не бива да се стига дотам да няма долна възрастова граница при околосветските обиколки.
А това никак не е безопасно! Проблемите, които биха могли да възникнат по време на плаването не са само и единствено от обективен характер – грешки в навигацията, повреди по материалната част, проблеми от психологическо естество, болести и пр. и пр. Една много реална опасност в днешно време са пиратските нападения в буквално стотици точки на Световния океан. Едно 14 годишно момиче, само на голямата яхта, не би могло да противодейства с нищо на подобна агресия.
Това всъщност беше и причината един холандски съд да се противопостави в началото на идеята за това плаване. Намеси се и Службата за закрила на детето, която също беше против това начинание, още повече, че родителите на Лаура са били разведени. Питам се дали у нас някоя институция би се „самосезирала” при подобен случай? Отговорът аз го знам, вероятно го знаят и тези, които ще прочетат този материал.
В крайна сметка казусът е разрешен в  полза на плаването и то се осъществи по най-благоприятният, слава Богу, начин! Според мен в случая нямат особено значение подробностите около плаването. Маршрутите  са известни много отдавна, суматохата преди тръгването – също.  Лаура е изминала около 27 000 морски мили, доказала е за сетен път неограничените възможности на мислещия, на търсещия и на можещия човек и с гордо вдигната глава се е прибрала при семейството си.
Мисля си за друго: какво правят в това време нашите 14 годишни момчета и момичета. Те или вече са родили отдавна първото си дете или все още ги хранят с лъжица в устата, да не би случайно да отслабнат. И така чак до 45-та си годишнина там – при мама...
Георги НИКЛЕВ

Но, нека сега да вървим по реда на събитията, подсказан ни от фотографиите:
Георги Никлев
Едва навършилата 16 години Лаура Декер в прегръдките на своето семейство. В момента тя е и най-младото момиче, обиколило само света под ветрила.
Това е началото преди 2 години. Лаура е на борда на семейната яхта, с която тя ще обиколи света. Цялото й семейство стои единодушно зад нейното решение.
Лаура се радва искрено на постановеното от холандския съд решение, въз основа на което тя има право да направи околосветската обиколка.
Лаура на фона на нейната яхта „Guppy” след успешното завършване на околосветската обиколка.
Порасналата вече г-ца Лаура Декер.