:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЛЕГЕНДАРНИЯТ „BOUNTY” СТАНА ЖЕРТВА НА
УРАГАНА „SANDY”

Според съобщение на канадските CBC News пред бреговете на Северна Каролина е потънал тримачтовият ветроход „Bounty”

В резултат на много силно вълнение и притискащ вятър, корабът е заседнал на плитчина около нос Хатерас. Започва многочасова битка на 16 - членният екипаж за спасяването на кораба, но пробойните в дървения корпус и огромните количества нахлуваща в него вода принуждават капитан Robin Walbridge да издаде команда за напускането на кораба. Моряците се прехвърлят в два спасителни сала, но според същата информационна агенция, двама от членовете на екипажа са изчезнали при неустановени до момента обстоятелства.
Репликата на истинския „Bounty“ е построен през 1960 г.
Около час след това легендарният ветроход потъва.
Началникът на Бреговата охрана, капитан Jordan Campbell е заявил пред медиите, че спасителните хеликоптери  H-60 са успели да приберат само 14 души, като спасителната операция продължава.
Потъналият кораб е всъщност реплика на истинския „Bounty“ и е построен през 1960 г. По-възрастните от нас си спомнят вероятно за прекрасната роля на Марлон Брандо, в която той пресъздаде образа на суровия и непоколебим капитан Bligh. Филмът с незабравимия актъор беше сниман именно на потъналия вчера кораб. В наши дни и Джони Деп засне неговите филми за карибските пирати на същия ветроход.
В последните години корабът беше използван за плаваща учебна база, вземайки участие и в престижното състезание за големи ветроходи Tall  Ship Race.
Можем само да се надяваме, че изчезналите до този момент двама членове на екипажа ще бъдат намерени и спасени!
Георги НИКЛЕВ
Снимка: dpa