начало
избор на брой
"Морски колекции"
Стайко Стайков
МОРСКА МИНА И ГРЕБЕН ВИНТ КАТО ЕЛЕМЕНТИ НА ПАРКОВА УКРАСА
Тези снимки са направени в поредния Ден на отворени врати, обявен от командването на Военноморска база Бургас и публикуването им не нарушава никакви изисквания за опазването на военната тайна. Когато снимахме, придружаващият офицер ни поясни, че това не са нито музейни експонати, нито пък някакви паметници, а само елементи от парковата украса на поделението. Съгласихме се и решихме, че щом става дума за украса, не е зле тя да украси и нашата рубрика „Морски аксесоари” на раздела „Морски колекции”.
Първата снимка е на българската морска галвано-ударна мина „Б-38” („България – 38”), успешно използвана от нашите ВМС по време на Втората световна война за изграждане на отбранителни минни заграждения. Всъщност, няма нищо лошо в това да си мислим за тази мина и като за паметник в добрия смисъл на тази дума. Като за паметник на българската военноморска инженерно-техническа мисъл. Екипът от специалисти, ръководен от бъдещия професор капитан І ранг инж. Минчо Острев е създал (през 1936 г.) и усъвършенствал (през 1938 г.) една сполучлива конструкция на морска мина, която в продължение на десетилетия е на въоръжение в нашия боен флот.
На втората снимка е показан гребен винт. Най-важната му характеристика е тази, че винтът е бил в експлоатация от кораб, служил в дивизиона миночистачни кораби на Военноморска база Бургас. Нищо чудно този кораб да е все още в експлоатация, защото повече информация за този гребен винт не получихме. Но пък очакваме от специалистите коментар за това защо всяка лопатка на винта е „доработвана” със заваряване на нов връх. Ако някой читател желае, ще му пратим снимка с по-висока резолюция.
МВ
Снимки МВ















Първата снимка е на българската морска галвано-ударна мина „Б-38” („България – 38”), успешно използвана от нашите ВМС по време на Втората световна война за изграждане на отбранителни минни заграждения.
На втората снимка е показан гребен винт, който е бил в експлоатация от кораб, служил в дивизиона миночистачни кораби на Военноморска база Бургас.
А тук ви показваме цеха за производство на българската мина „Б-38” в русенската машинна фабрика „Мюлхаупт” пред 1944 г. Снимката е от фонда на Военноморския музей.