избор на брой
"Морски колекции"
начало
ЗНАЧКАТА, ПОСВЕТЕНА НА 50-ГОДИШНИНАТА НА
АСК „ЧЕРНО МОРЕ”

В рубриката „Морска фалеристика и хералдика” на раздела „Морски колекции” вече ви запознахме с два знака, посветени на различни годишнини на варненските спортни клубове „Черно море”:
Знак, посветен на 90-годишнината на спортните клубове „Черно море”
Значката за 70-та годишнина на ФСФД „Черно море”
Благодарение на съдействието, оказано ни от нашия приятел доцент д.и.н. Тодор Петров – известен български изследовател-фалерист, можем да ви представим един вече позабравен, но много ценен знак, който впечатлява с интересния си дизайн и още повече – със своя замисъл. Значката всъщност е посветена на 50-годишнината на варненския Спортен клуб „Тича”, наследник на който се явява Армейският спортен клуб „Черно море”. Хвала на тези деятели, които през 1963 г. не са забравили за корените на „Черно море” – Спортният клуб „Тича”, който до 1944 г. успява да напише славни страници в своята история. Това не бива за забравят и днешните им наследници!

Диаметърът на значката е 24 мм, а в най-високата част, където е лъчът на петолъчката - 25 мм. Сплавта ясно личи, че е жълта, значката е масивно и „тежко” изработена, с хубаво изпечен емайл. Естествено, на обратната страна маркировки няма, но може да се допуска, че изработката е на Монетния двор, а защо не пък и на някоя кооперация, каквито по това време, макар и по-рядко, но все още има...
Според доцент д.и.н. Тодор Петров: „Макар и на пръв поглед малко претрупана, за мен значката е добре намерена. И по цвят, и като изработка. Още повече и с емблемата на „Тича” в централната част”... Можем само да се съгласим с това мнение.
Очакваме вашите следващи писма по тази тема!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са ни предоставени от доцент д.и.н. Тодор ПЕТРОВ


Значката, посветена на 50-годишнината на АСК „Черно море” (СК „Тича”), аверс.
Значката, посветена на 50-годишнината на АСК „Черно море” (СК „Тича”), реверс.