избор на брой
"Морски колекции"
начало
ЗНАЧКАТА НА 18-И ДИВИЗИОН КОРАБИ СЪС
СПОМАГАТЕЛНО НАЗНАЧЕНИЕ (2001 Г.)

Днес, 3 юни 2011 г., най-старото поделение от Военноморска база Варна - Дивизионът кораби със спомагателно назначение, чества своята 60-та годишнина. Военният ритуал включва вдигане  на флаговете за разцветяване, след което ще бъде открита възпоменателна плоча, посветена на военните моряци от поделението.
Днешната дата е най-подходяща, за да ви представим един отличителен знак, свързан с историята на дивизиона. Между другото, това е едно от поделенията във ВМС, което винаги е държало на своята идентичност и е афиширало това и с отличителни знаци. Значката, която ви представяме днес, бе произведена в тираж от 500 броя в чест на 50-та годишнина на Дивизиона кораби със спомагателно назначение (2001 г.), когато командир на поделението е капитан І ранг Георги Радев Георгиев. През 2006 г., когато е отбелязана 55-та годишнина на дивизиона, е произведен втори тираж (още 500 броя). Тогава за командир поделението (месец преди честването) е назначен капитан І ранг Бранимир Тодоров.
Значката има своята интересна история. Дизайнер на проекта е дивизионният механик капитан ІІІ ранг Николай Стоилов – човек не само с художествени заложби, но и с неподправено чувство за хумор. Той бе безкрайно откровен и пред „Морски вестник”, за да си признае, че всъщност проектът му е бил за кръгъл знак, но по неведоми пътища той се е превърнал в елипсовиден. Харесва го и такъв, защото в него иначе са запазени всички елементи на неговия проект. На практика значката е добре разработеното лого на дивизиона, за което си струва да кажем още няколко думи.
Емблемата на дивизиона е създадена също по повод на 50-годишнината на дивизиона през 2001 г. от същия (тогава) капитан-лейтенант Николай Костов Стоилов – (пак тогава) механик на кораба „Капитан І ранг Димитър Добрев”. Апропо, той е автор и на емблемите на Осми дивизион подводни операции и на Хидрографския район на базата (уви - и двете поделения са пред закриване...). Емблемата на 18 Дивизион кораби със спомагателно назначение съдържа в себе си котва, делфин и водолазен шлем на фона на кръгъл фланец. Котвата е общоприет флотски символ, показващ принадлежността на дивизиона към Военноморските сили. Делфинът е


Логото на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение.
Значката на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение (2001 г.).
символ на готовността за оказване на съдействие на нуждаещите се на море и отразява специфичните функции на дивизиона да осигурява всички бойни кораби. Водолазния шлем е символ на всички леководолази, служещи в дивизиона. За разлика от бойните дивизиони, чиито емблеми са с формата на щит, емблемата на дивизиона е с прагматичната кръгла форма на фланец. Защитавайки духа на дивизиона, в емблемата е вплетена и закачка - при увеличение в стъклото на водолазния шлем се появява плуваща рибка.
Първоначално емблемата е създадена за печатане на покани и други документи. Впоследствие по неин образец са изработени няколко вида юбилейни значки с кръгла и овална форма. Една от тях е тази, разпространена преди пет години, когато командир на дивизиона е капитан І ранг Бранимир Тодоров. Подготовката за честването е осъществена в по-голямата си част от предишния командир капитан І ранг (днес в резерва) Георги Георгиев. Сегашният командир на дивизиона е също капитан І ранг Георги Георгиев. С какво ще ни изненада той на сегашния юбилей, ще ви информираме по-късно.
Знакът от 2001/2006 г. е изработен от бял метал посредством лазерна обработка. Елипсата е с голям диаметър 25 мм и с малък диаметър 18 мм (все пак става въпрос за 18-и дивизион!). Начинът на закрепване е чрез щифт. Значката е изработена във варненската рекламна агенция „Тихолов”, чийто управител има в биографията си немалко години служба във ВМС. Произведена е в общ тираж от хиляда бройки, за да има достатъчно и за ветераните, и за военните моряци в строя. Значката се харесва и от едните, и от другите.
В чест на 60-та годишнина от създаването на 18-и дивизион (3 юни 2011 г.) бе произведена нова, вече по-различна значка, с която също ще ви запознаем.
МОРСКИ ВЕСТНИК