избор на брой
"Морски колекции"
начало
ПОДАРЪЧНИЯТ ЗНАК НА 10-А БРИГАДА ЛЕКИ
СИЛИ НА ВМС (ДО 2005 Г.)

Подаръчният знак на командира на 10-а бригада леки сили на ВМС в Созопол е създаден към 2000 г., когато се подготвя честването на 30-та годишнина на поделението и след утвърждаването на официалното му лого. Негов автор е капитан І ранг (сега – от резерва) Петър Дерелиев. То обединява няколко характерни елемента върху хералдически щит на тъмносин фон. Надписите „БРИГАДА ЛЕКИ СИЛИ” и „СОЗОПОЛ” са разделени от „1970” – годината на създаването на формированието. Върху стилизирано изображение на адмиралтейска котва е положено стилизирано изображение на щурвал. Във вътрешността на щурвала е разположен кръг с националния трицвет, но пропорциите между белия, зеления и червения цвят не са 1:1:1, а са същите, каквито са върху военноморския флаг на българските ВМС. Изображението на лъва е същото, каквото е и върху военноморския ни флаг. Кръстосаните жълти огнени стрели символизират бойната мощ на бригадата, състояща се от една ракетна корвета и два дивизиона ракетни катери. Техните имена също дават повод за такова стилизирано изображение: „Мълния”, „Гръм”, „Ураган”, „Светкавица”...
Подаръчният знак е изработен на принципа на лазерното рязане на метала и с използването на жълт метал като подложка и сребрист метал като носител на основното изображение на знака. Двете плоскости са съединени чрез пет нита. Жълтият метал е използван за оцветяване на изрязаното изображение на кръстосаните огнени стрели и на надписа „1970”. От тъмносиния фон е останало само оцветяването на надписите „БРИГАДА ЛЕКИ СИЛИ” и „СОЗОПОЛ”.
Подаръчният знак е закрепен върху дървена лакирана поставка. Пред знака има метална табелка с надпис: 10-TH LIGHT FORCES NAVAL BRIGADE SOZOPOL / PRESENTED BY THE BRIGADE COMMANDER. Последният знак е връчен през 2005 г., когато бригадата е разформирована. Представеният знак е от колекцията на командира на Военноморска база Бургас комодор Митко Петев. След разформироването на бригадата, ракетната корвета „Мълния” и ракетните катери са пребазирани във Военноморска база Бургас.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК


Официалното лого на 10-а бригада леки сили на ВМС, използвано до 2005 г.
Подаръчният знак на командира на 10-а бригада леки сили на ВМС в Созопол
Металната табелка на подаръчния знак