избор на брой
"Морски колекции"
начало
НАСТОЛЕН МЕДАЛ „75 ГОДИНИ ПРИСТАНИЩЕ
ВАРНА”

Настолният медал „75 години Пристанище Варна” е произведен през емблематичната 1981 г., когато е отбелязана 1300-годишнината от създаването на българската държава. В хода на различните чествания обаче не е пропусната и 75-та годишнина от влизането в експлоатация на модерното пристанище на Варна.
Медалът представлява кръг с диаметър 65 мм, като различните изображения са само върху аверса (лицевата му част). Реверсът (гърбът) е гладък и върху него няма изображения. Изработен е от оксидиран сив метал, като елементите са релефни и с добра изпъкналост, позволяваща разчитането им. Околовръстният надпис „Пристанище Варна” е прекъснат с годините на началото (1906 г.) и на честването на юбилея (1981 г.). Логото на Пристанище Варна е разположено в центъра на кръга и е отделено от надписа с четири еднакви и свързани помежду си в кръг орнаменти. Всички елементи в кръга са оградени от външен релефен ръб.
Медалът е връчван на заслужили пристанищни служители и на официалните гости на тържеството по случай 75-та годишнина на пристанището. Макар и семпъл на външен вид, медалът представлява интерес за някои колекционери, поради което е предлаган по време на техните организирани или импровизирани аукциони. За съжаление, името на дизайнера на отличието на този етап не е уточнено. Неизвестни засега са тиражът и производителят на настолния медал.
МВ