избор на брой
"Морски колекции"
начало
КОЛКО БЪЛГАРСКИ МОРЯЦИ СА ПОЛУЧИЛИ ТОЗИ
АНГОЛСКИ МЕДАЛ?

Благодарение на нашия приятел и читател майор Иван Савов, ви показваме лицевата част от изображението на този интересен медал. Това е аверсът, върху реверса няма други графични елементи. Ясно се виждат съчетаните стилизирани изображения на автомат „Калашников”, на мотика, на разтворена книга, на зъбчато колело и разбира се – на неизбежната за тези революционни времена петолъчка.
Абревиатурата FAPLA (на португалски - Forcas Armadas Populares de Libertacao de Angola, на английски - People's Armed Forces for Liberation of Angola) – „Народна армия за освобождението на Ангола” е добре позната на читателите, които са следили международните събития през 70-те години на ХХ век. Тогава FAPLA бе сериозно подкрепяна от страните от т.н. социалистически лагер и най-вече от СССР и Куба. България също имаше ограничено количество бойци (платени доброволци, наемници, а не от редовната наборна армия), които воюваха на страната на FAPLA. Много по-сериозна обаче бе подкрепата на корабите и екипажите от българското търговско корабоплаване. С тяхна помощ FAPLA получаваше големи партиди оръжия и боеприпаси, в това число – и българско производство.
Тези плавания са били рисковани и нерядко съпроводени с преодоляването на редица непредвидени обстоятелства (това е друга тема!). От ръководството на FAPLA са оценявали това и са награждавали щедро членовете на нашите екипажи с този (а може би и не само с този) медал. (Нищо чудно нашите екипажи да са пренасяли и сандъци с тези медали, произведени вероятно пак някъде в соцлагера). Може би със съдействието на нашите читатели ще успеем да намерим повече подробности и за този медал, и за това доколко е бил разпространен сред нашите моряци.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка майор Иван САВОВ