избор на брой
"Морски колекции"
начало
ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ ФИРМЕНИ ЗНАЦИ НА
ПАРАХОДСТВО БМФ

Представяме ви един от първите фирмени знаци на Параходство БМФ Изработен e от жълт метал. Върху знака са изобразени няколко елемента: кръг с имитация на румбовете на компасната роза и компасна стрелка „север – юг”, като компасната роза е златисто жълта, между румбовете са изобразени черно-бели сегменти; развят фирмен флаг – върху средата на светлосин фон е вписан националният трибагреник. Най-голямата дължина на знака (по диагонала на фирмения флаг) е 52 мм. В средата на кръга има стилизирано изображение на търговски кораб, а над него e надписът „БМФ”. Буквите, корабът, както и стилизираните изображения на морски вълни, чайки и облаци са изпълнени в златисто жълт цвят, който контрастира на светлосиньо небе и на


тъмносиньо море.
Начинът на закрепване на знака е с винт и кръгла шайба, върху която има надпис на производителя: ДИП (държавно индустриално предприятие) „Комуна”, София. Посоченото предприятие през 50-те години на ХХ век произвежда и ромбовете за завършилите Военнотехническата и Военнополитическата академия в София, преди сливането им в състава на Военна академия „Г. С. Раковски” през есента на 1958 г. Това подсказва, че Параходството е поръчало знака си в най-реномирания за времето си производител на такива аксесоари у нас.
Този фирмен знак на Параходство БМФ може да бъде датиран към 50-те години на ХХ век. Засега няма публикувани документи за статута на знака, за неговите автори, за тиража на произведените бройки. Като благодарим на флотския ветеран капитан Стефан Методиев за предоставената ни възможност да фотографираме знака, ние отправяме апел към останалите моряци от по-старите поколения да ни пишат или да ни се обадят, ако имат повече информация по въпроса.
MB